Pandemia COVID-19 a warzenie piwa w domu
Bezpieczeństwo piwa warzonego w domu jest ważną kwestią nie tylko w czasie pandemii, jednak teraz wątpliwości mogą być większe. Zebraliśmy więc dla Was to, co mówią wiarygodne źródła. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że do tej pory nie ma jakichkolwiek dowodów transmisji wirusa przez żywność. Ponadto COVID-19 infekuje układ oddechowy, w odróżnieniu od wirusów powodujących choroby układu pokarmowego. Teoretycznie więc standardowe dbanie o higienę wystarczy.
Dla chcących być jeszcze ostrożniejszymi mamy zestaw porad:
1) nie wymieniaj się piwem z innymi piwowarami, żeby ograniczyć spotkania (ograniczenie spotkań jest dobre dla wszystkich!)
2) jeśli to możliwe, po nasyceniu piwa w butelkach wykonaj jego pasteryzację w garnku z ciepłą wodą (15 min w 60 stopniach wystarczy), po czym schłodź piwo zostawiając butelki w zimnej wodzie do pełnego wystudzenia (w zależności od naczynia, będzie trzeba dolewać zimnej wody parę razy)
Oczywiście piwa komercyjne, które kupujecie w sklepach również są bezpieczne.
Źródła:
Wytyczne FDA dla przemysłu spożywczego: https://www.fda.gov/food/food-safety-during-emergencies/food-safety-and-coronavirus-disease-2019-covid-19
Informacje IDFA dla przemysłu mleczarskiego: https://www.idfa.org/news/coronavirus
Przygotował Marcin Ostajewski
biotechnolog, piwowar Browaru Fortuna, autor tekstów w magazynie Piwowar