ANDRZEJ MILER NAJLEPSZY W PORTERZE
W ostatni weekend Jury złożone z certyfikowanych sędziów PSPD, BJCP, przy wsparciu Głównego Piwowara Browaru Zamkowego w Cieszynie wyłoniło spośród 35 piw najpierw 11 finalistów, a następnie autora najlepszego Portera Bałtyckiego zgłoszonego do piątej edycji Konkursu Porter Bałtycki – Piwowarski Skarb Polski:
Miler Andrzej, który uwarzył zwycięskiego portera ocenionego na 37,2 punktów zdobywa nagrody ufundowane przez sponsorów:
25 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Lubelski i Marynka po 100 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 – 3 szt ufundowane przez Sklep dla piwowarów BROWAMATOR.
Refraktometr ufundowany przez Centrum Warzenia Domowego Piwa Piwopiweczko
Zestaw słodów (w tym karmelowo-prażony wykonywany samodzielnie w browarze jako jeden ze składników do warzenia Portera Warmińskiego), oraz chmielu z własnej plantacji ufundował Browar Kormoran, członek wspierający PSPD.
Polok Rafał, który zajął drugie miejsce i 35,2 punktów otrzymuje:
15 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Marynka i Lubelski po 100 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 – 2 szt ufundowane przez Sklep dla piwowarów BROWAMATOR.
Zestaw słodów (w tym karmelowo-prażony wykonywany samodzielnie w browarze jako jeden ze składników do warzenia Portera Warmińskiego), oraz chmielu z własnej plantacji ufundował Browar Kormoran, członek wspierający PSPD.
Pitala Waldemar, autor piwa które zdobyło trzecie miejsce i 35 punktów wygrywa:
5 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Marynka i Lubslski po 100 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 – 1 szt ufundowane przez Sklep dla piwowarów BROWAMATOR.
Zestaw słodów (w tym karmelowo-prażony wykonywany samodzielnie w browarze jako jeden ze składników do warzenia Portera Warmińskiego), oraz chmielu z własnej plantacji ufundował Browar Kormoran, członek wspierający PSPD.
Kolejni finaliści to:
Dul Dariusz
Podeszwa Tomasz, Krupa Jakub
Malik Radosław
Krysiak Jan
Kopciał Paweł
Brzeziński Piotr
Sworowski Konrad
Chrapek Janusz
Piwowarom gratulujemy, sponsorom dziękujemy, a wszystkim zaangażowanym w organizację konkursu (w tym goszczącemu nas Browarowi Zamkowemu Cieszyn, Grzegorzowi Zwierzynie & Krainie Piwa) bardzo dziękujemy.
Do zobaczenia za rok!