Rauchpils
Autor: Szymon Kierszniowski
Rauchpils to hybryda klasycznego, niemieckiego pilsa z piwem wędzonym. Ten jasny lager, warzony z użyciem słodu wędzonego, powinien charakteryzować się czystym profilem aromatycznym i dobrą pijalnością.
Możliwe, że w przeszłości, kiedy wszystkie słody były mniej lub bardziej wędzone, istniało jasne, dymione piwo dolnej fermentacji, protoplasta późniejszych jasnych lagerów.
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 11-13,5ºBlg
Ekstrakt końcowy: 2-4º Blg
Zawartość alkoholu: 4-5,5% obj.
Goryczka: 30-45 IBU
Barwa: 4-12 EBC
Barwa:
Kolor od jasnozłocistego do złotego. Klarowne.
Piana:
Obfita, kremowa, drobnopęcherzykowa, trwała, koloru białego.
Aromat:
Na pierwszym planie wyczuwalny aromat wędzony. Dymny charakter powinien być przyjemny i przybierać postać wędzonego sera, wędzonej szynki lub ogniska. Nie powinien być agresywny, apteczny, ani wchodzić w aromat palonej gumy. Kwiatowo-korzenny aromat kontynentalnych odmian chmielu jest zrównoważony nutami słodowymi. Generalnie aromat czysty, brak estrów owocowych, brak diacetylu.
Smak:
Dobrze wyczuwalne nuty słodu wędzonego, skontrowane smakiem chmielowym. Rześkie, z wytrawnym lub średnio wytrawnym finiszem. Słodowość umiarkowana, może przybierać charakter zbożowy charakteryzujący się lekką słodyczą. Retronosowy aromat chmielowy może być w przedziale od średniego do mocnego. Czysty charakter lagerowy bez estrów owocowych, diacetylu i DMS.
Goryczka:
Umiarkowana do dużej, pochodząca od chmielu.
Odczucie w ustach:
Dobrze zbalansowane. Wysycenie średnie. Nie może być ostre ani gryzące.
Ogólne wrażenie:
Rześkie, czyste, orzeźwiające piwo, z wyraźnymi nutami wędzonymi i dobrze zaznaczoną goryczką.
Surowce:
Bazą piwa (20-100%) jest wędzony słód jęczmienny i/lub słód pilzneński. Możliwy jest też mały dodatek (do 5%) jasnych słodów karmelowych lub słodu monachijskiego. Generalnie słód powinien być wędzony drzewem liściastym. Należy uważać ze słodem wędzonym torfem gdyż może spowodować niewłaściwy profil aromatyczno-smakowy. Chmiel kontynentalny, zarówno odmiany czeskie, niemieckie czy polskie. Szczepy drożdży dolnej fermentacji produkujące mało aromatów estrowych. Miękka woda z niską zawartością minerałów. Tradycyjnie, jak w klasycznym Pilsie, stosuję się zacieranie dekokcyjne.
Przykłady komercyjne: Mikkeller Rauchpils.