Rye Wine (autor Mariusz Bystryk) – Nagroda Specjalna, XV Konkurs Piw Domowych 2017, Cieszyn
Sporządził: Mariusz Bystryk
Informacje o recepturze
Zacieranie: infuzyjne
Fermentacja: górna
Zawartość ekstraktu (Blg): 26
Brzeczka nastawna w litrach: 15
Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce w XV KPD Cieszyn 2017.
Surowce
Słody
Pale Ale Strzegom – 4 kg
Pilzneński Strzegom – 1 kg
Żytni Weyermann – 3,5 kg
Crystal Rye Fawcett – 0,5 kg
Chmiele
Marynka PL (10,5%) – 50 g
Iunga PL (11,0%) – 45 g
Mosaic US (11,8%) – 30 g
Simcoe US (13,1%) – 30 g
Drożdże
Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes
Inne dodatki
Łuska orkiszowa – 0,2 kg (do zacierania)
Lactol – 2 ml (do wysładzania)
Zacieranie
66-65°C – 75 min
72°C – 15 min
78°C – 1 min
Filtracja
Wysładzanie wodą 78°C + lactol – 9 l.
Chmielenie
Czas gotowania – 120 min.
Marynka – 50 g – 60 min.
Iunga – 45 g – 20 min.
Mosaic + Simcoe – chmielenie na zimno
Fermentacja
Fermentacja burzliwa – 21 dni w temperaturze rosnącej 13-19°C
Fermentacja cicha – 85 dni w temperaturze 17-9-15°C
Rozlew
Zabutelkowane z dodatkiem 40 g glukozy na 13 l. piwa, doszczepione uwodnionymi drożdżami S-33.
Uwagi
Gęstwa odzyskana po Belgian Dubbel, oczyszczona.
Napowietrzenie tuż przed zaszczepieniem drożdży. Po 1,5 h ponowne mieszanie i napowietrzanie.
Piwo odfermentowało do 8 Blg.
Chmielenie na zimno 4 dni przed butelkowaniem.
Obliczona goryczka (Tinseth): 62-63 IBU
Leżakowanie w temp. 18-14°C
wagi