Red Roeselare Ale – Grand Champion KPD 2015 receptura
Receptura Grand Championa 2015. Autrzy: Piotr Terka, Piotr Marczyk
Receptura na 23 litry piwa w stylu Belgian-Style Sour Ale (Robust Flanders Red Ale) Grand Champion Birofilia 2015
Parametry podstawowe:
- Ekstrakt początkowy: 18°Blg
- Zawartość alkoholu: 7,2% obj.
- Goryczka: 13 IBU
- Woda (Oaza niegazowana):
- Ca – 60 mg/l
- Mg – 13 mg/l
- Na – 5 mg/l
- SO4 – 70 mg/l
- Cl – 18 mg/l
- HCO3 – 134 mg/l
Zasyp:
- Słód Pilzneński 3–4 EBC (Bestmalz) – 4 kg
- Słód Monachijski 25 EBC (CastleMalting) – 1 kg
- Płatki z kukurydzy – Flaked Maize 3,5 EBC (Fawcett Maltsters) – 0,8 kg
- UWAGA: Płatki kukurydziane przed zacieraniem zostały skleikowane.
- Słód Special B 250-350 EBC (CastleMalting) – 0,5 kg
- Słód Słód Caramunich® typ II 110-130 EBC (Weyermann®) – 0,1 kg
- Słód Carafa® Special typ II 1100-1200 EBC (Weyermann®) – 0,04 kg
Zacieranie sterowane temperaturowo:
- (1) Przerwa maltozowa w temperaturze 63->61°C – 30 minut
- Po zakończeniu podgrzewanie w tempie ok. 0,66°C/min
- (2) Przerwa dekstrynująca w temperaturze 73->70°C – 40 minut
- UWAGA: Słód palony Carafa® Special typ II został dodany w 35 minucie przerwy dekstrynującej
- (3) Wygrzew do 78°C (podgrzewanie w tempie ok. 0,35°C/min)
Gotowanie: 75 minut
Chmielenie:
- Saaz, granulat (3%) 30 g na 65 minut
- Saaz, granulat (3%) 20 g na 25 minut
Fermentacja:
– fermentacja burzliwa:
- 6 dni, przy użyciu 1 saszetki uwodnionych drożdży Safbrew S-33 (Fermentis)
- temperatura zadania drożdży: 17°C
- temperatura fermentacji burzliwej 17->19°C, z tendencją wzrostową
- UWAGA: przy zlewaniu na fermentację cichą piwo odfermentowało do 7,5°Blg
– fermentacja cicha:
- 105 dni, przy użyciu 1 saszetki mieszanki kultur lambikowych Wyeast 3763 Roeselare
- Ale Blend (aktywowana, bez startera)
- temperatura fermantacji cichej: 20-23°C, rosnąco
- UWAGA: Po 40 dniach fermentacji cichej piwo przelano do szklanego balona oraz dodano 50 g średnio opiekanych francuskich kostek dębowych 1x1x1 cm.
Rozlew:
- Nagazowanie przy użyciu glukozy w ilości 3,3 g/l