Brackie Imperial IPA (Imperial IPA), Grand Champion KPD 2013 receptura
ZWYCIĘSKA RECEPTURA CZESŁAWA DZIEŁAKA
Parametry:
- 51 litrów / ekstrakt: 18,4 °Blg / goryczka: ok. 100,0 IBU.
- /barwa: ok. 15 EBC // uwagi: goryczka i kolor liczone wg Beersmith 2.
Zasyp (16,09 kg słodu + 1,21 kg cukru):
- pilzneński – 12,11 kg (70%)
- pszeniczny jasny – 1,73 kg (10%)
- monachijski I –1, 73 kg (10%)
- cara gold (120 EBC) – 0,52 kg (3%)
- cukier biały, kat. II – 1,21 kg (7%)
Zacieranie: 1 h, 34 min
- Słód wsypany do 42 litrów wody o temp. 55 st. C. Od momentu spadku temperatury do
- 53 st. C, podgrzewanie 17 min.
- 65,9 st. C. – 66,5 st. C. – 45 min, podgrzewanie 7 min // ph 5.1
- 71,0 – 72,0 st.C. – 15 min, podgrzewanie 6 min
- 76 –77 st.C. – 4 min
Filtracja:
- Wysładzanie 45 litrów wody // 2 ml kw. fosforowego 75 % –odbiór 69 litrów
Gotowanie: 80 min
- Magnum, gr. 2012 (14,5 alfa), 80 g – 60 min
- Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa), 50 g – 30 min
- Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 20 min
- CitraTM, gr. 2012 (12,7 alfa), 50 g – 15 min
- Centennial, gr. 2012 (10,0 alfa), 50 g – 10 min
- AhtanumTM, gr. 2011 (5,0 alfa), 50 g – 5 min
- Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa), 50 g – 2 min
- Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa), 50 g – 1 min
- Cukier biały, 1,21 kg – 15 min
- Do brzeczki przed gotowaniem dodane 20 g chlorku wapnia.
Chłodzenie:
- 35 min do 19 st. C. Zadane drożdżami w temp. 19 st. C.
- Wyeast 1056 American AleTM, gęstwa 2-dniowa, średnio gęsta, 2 x 180 ml.
Fermentacja:
- burzliwa – 8 dni, wzrastająco, od 19 do 21 st. C. Odfermentowano do 3,8 °Blg
- cicha razem z chmieleniem na zimno 6 dni, temp. 12 st. C.
- Chmielenie na zimno: (dwa fermentory)
- Zeus/Columbus, gr. 2011 (14,2 alfa) – 2 x 50 g
- CitraTM, gr. 2012 (12,7 alfa) – 2 x 50 g
- Amarillo®, gr. 2012 (10,1 alfa) – 2 x 50 g
- Simcoe®, gr. 2012 (11,9 alfa) – 2 x 50 g
Rozlew: 2,0 vol
- 2 x 90 g glukozy na 2 x 23 litry piwa (reszta wylana z chmielinami po chmieleniu na
- zimno). Odfermentowano do 3,7 °Blg.
Nagazowanie: 16 st. C.