Bracki Koźlak (Koźlak Dubeltowy), Grand Champion KPD 2009 receptura
ZWYCIĘSKA RECEPTURA JANA KRYSIAKA
Skład:
- słód pilzneński 4,0 kg
- słód Weyermann (R) wiedeński 2,0 kg
- słód Weyermann (R) monachijski Typ I 2,3 kg
- słód Weyermann (R) Caraamber (R) 0,3 kg
- chmiel Marynka granulat 30 g
- chmiel Hallertau Hersbrucker granulat 30g
- mech irlandzki 5 g
- drożdże Wyeast 2308 Munich Lager 50 ml
Zacieranie:
- Całość wsypujemy do 25 litrów wody o temp 50°C.
- Podnosimy do 62°C i przetrzymujemy przez 30 minut.
- Odbieramy 8 litrów – dekokt i gotujemy 20 minut.
- Zwracamy powoli dekokt do całości i uzyskujemy temp. 72°C, w razie potrzeby
- podgrzewamy do tej temp. i przetrzymujemy 30 minut.
Filtracja/wysładzanie:
- 2 x po 4 litry do uzyskania 17,6 Blg
Gotowanie i chmielenie:
- Gotujemy 90 minut
- Marynka granulat 30g – 60 minut.
- Hallertau Hersbrucker granulat 30 g – 20 minut.
- Mech Irlandzki 5 g – 20 minut.
Fermentacja:
- Schładzamy brzeczkę ok. 24 litry (18-20°C) i dodajemy starter z drożdży
- Wyeast 2308 Munich Lager.
- Fermentacja burzliwa 28 dni w temp. 8-9°C – uzyskana gęstość 5°Blg
- Fermentacja cicha 14 dni w temp. 5°C
Butelkowanie:
- Butelkujemy z użyciem 170 g glukozy.
- Leżakowanie piwa w temp. 5°C przez 3 miesiące.