fbpx
Aktualności

Konkursowe receptury na Dzień Porteru Bałtyckiego

Z okazji dnia Porteru Bałtyckiego 2022 prezentujemy receptury stylu, które zajęły I miejsca na konkursach piw domowych organizowanych w ramach Pucharu PSPD ostatnich miesięcy: Dawida Łaskawskiego z X Krakowskiego KPD oraz Tomasza Rudy z XV Pomorskiego KPD. Autorom zwycięskich piw raz jeszcze gratulujemy, a wszystkim piwowarom domowym życzymy udanych warek!

 

Dawid Łaskawski – I miejsce w X Krakowskim KPD 2021

Parametry:
OG: 22°P
FG: 6,5°P (70% odfermentowania)
IBU: 18
ABV: 9,5 %

Zasyp:
Wiedeński Weyermann 3 kg (30%)
Monachijski typ I Weyermann 3 kg (25%)
Monachijski typ II 1 kg (10%)
Pilzeński 1 kg (10%)
Caramunich typ I 0,5 kg (5%)
Carahell 0,5 kg (5%)
Carafa Special I 0,4 kg (4%) na 10 min. przed koncem
Caraaroma 0,2 kg (2%) – 15 min przed koncem
Płatki owsiane 0,4 kg (4%)
Płatki jęczmienne 0,2 kg (2%)
Biscuit Malt 0,2 kg (2%)

Proporcje zacieru: woda 3,2 : słód 1
Zacieranie:
55°C – 10 min.
65°C – 30 min.
72°C – 40 min.

Wysładzanie: do 19-20 Plato
Objętość brzeczki do gotowania: 27-28 l

Gotowanie: 90 min.
– 60 min. Marynka 40 g
– 10 min. Lubelski 30 g
– 10 min. Whirfloc 1/2 tabletki

Objętość i ekstrakt brzeczki nastawnej: 20 l, 22°P

Fermentacja: Wyeast Activator 2308 Munich Lager, starter 1l
– f. burzliwa: temp. początkowa 7°C, nastaw na 9°C, 3 tygodnie
– f. cicha: temp. 12°C, 4 tygodnie; podniesienie temp. do 18°C na 2 dni
– cold crash: 0–2°C na 2 dni przed rozlewem

Rozlew, refermentacja, leżakowanie:
– rozlew do butelek, refermentacja w temp. 9°C przez ok. 4 tygodnie
– leżakowanie: tydzień na każdy 1°P
– refermentacja: 135 g glukozy / 20 l
– poziom wysycenia CO2 – średni

 

Tomasz Ruda – I miejsce w XV Pomorskim KPD 2021

Zasyp:
5 kg pale ale (Viking Malt)
0,6 kg monachijski I (VM)
0,5 kg monachijski II (WM)
0,6 kg caramunich II (Weyermann)
0,6 kg caraaroma (W)
0,1 kg barwiący (W)
0,2 kg castle cafe (Castle Malting)
0,3 kg wiedeński (VM)
0,4 kg płatki owsiane

Chmiele:
25 g Marynka
30 g Sybilla
Drożdże: gęstwa W34/70

Zacieranie – 26 l wody:
55°C – 5 min.
64°C – 30 min.
72°C – 90 min.
76°C – 5 min.
Do wysładzania ok. 15 l wody

Gotowanie – 120 min.
Chmielenie:
60 min. – 25 g Marynka
15 min. – 30 g Sybilla

Objętość i ekstrakt brzeczki nastawnej: 20 l, 21° Blg

Fermentacja burzliwa: 30 dni w temp. 10–11,5°C
Fermentacja cicha/leżakowanie: ok. 150 dni

 

Dodaj komentarz