fbpx

Bracki Grand Champion (Koelsch), Grand Champion KPD 2011 receptura

ZWYCIĘSKA RECEPTURA JANA SZAŁY

Surowce

Słody:

  • słód pilzneński, mieszanka różnych odmian 5,400kg
  • słód orkiszowy 0.300kg
  • słód pszeniczny 0,300kg

Chmiele:

  • chmiel Magnum, szyszka, 360GPH
  • chmiel Tettnanger, granulat, 82 GPH

Drożdże:

  • Drożdże Wyeast 2565 Kölsch

Inne dodatki:

  • woda mineralna, 13°dH

Zacieranie:

  • 21l wody o temp. 45°C + śruta
  • Ustalenie pH w granicach 5.4 – 5.5
  • Podgrzanie do 52°C i przerwa 10′
  • Podgrzanie do 64°C i przerwa 45′
  • Podgrzanie do 72°C i przerwa 15′
  • Podgrzanie do 78°C i filtracja

Czas gotowania:

  • 60 min

Chmielenie:

  • Magnum – początku gotowania
  • Tettnanger – 15′ przed końcem
  • IBU: ok. 26

Fermentacja:

  • Starter 1,5l Wyeast 2565 Kolsch, zadane do brzeczki 17°C, fermentacja w 16-18°C.
  • Burzliwa: 6 dni

Leżakowanie:

  • 3 miesiące w temp. 0 – 8°C

Rozlew:

  • 6g/l do refermentacji z dodatkiem gęstwy W34/70.