Bracki Grand Champion (Koelsch), Grand Champion KPD 2011 receptura
ZWYCIĘSKA RECEPTURA JANA SZAŁY
Surowce
Słody:
- słód pilzneński, mieszanka różnych odmian 5,400kg
- słód orkiszowy 0.300kg
- słód pszeniczny 0,300kg
Chmiele:
- chmiel Magnum, szyszka, 360GPH
- chmiel Tettnanger, granulat, 82 GPH
Drożdże:
- Drożdże Wyeast 2565 Kölsch
Inne dodatki:
- woda mineralna, 13°dH
Zacieranie:
- 21l wody o temp. 45°C + śruta
- Ustalenie pH w granicach 5.4 – 5.5
- Podgrzanie do 52°C i przerwa 10′
- Podgrzanie do 64°C i przerwa 45′
- Podgrzanie do 72°C i przerwa 15′
- Podgrzanie do 78°C i filtracja
Czas gotowania:
- 60 min
Chmielenie:
- Magnum – początku gotowania
- Tettnanger – 15′ przed końcem
- IBU: ok. 26
Fermentacja:
- Starter 1,5l Wyeast 2565 Kolsch, zadane do brzeczki 17°C, fermentacja w 16-18°C.
- Burzliwa: 6 dni
Leżakowanie:
- 3 miesiące w temp. 0 – 8°C
Rozlew:
- 6g/l do refermentacji z dodatkiem gęstwy W34/70.