fbpx

Bracki Koźlak (Koźlak Dubeltowy), Grand Champion KPD 2009 receptura

ZWYCIĘSKA RECEPTURA JANA KRYSIAKA

Skład:

  • słód pilzneński 4,0 kg
  • słód Weyermann (R) wiedeński 2,0 kg
  • słód Weyermann (R) monachijski Typ I 2,3 kg
  • słód Weyermann (R) Caraamber (R) 0,3 kg
  • chmiel Marynka granulat 30 g
  • chmiel Hallertau Hersbrucker granulat 30g
  • mech irlandzki 5 g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager 50 ml

Zacieranie:

  • Całość wsypujemy do 25 litrów wody o temp 50°C.
  • Podnosimy do 62°C i przetrzymujemy przez 30 minut.
  • Odbieramy 8 litrów – dekokt i gotujemy 20 minut.
  • Zwracamy powoli dekokt do całości i uzyskujemy temp. 72°C, w razie potrzeby
  • podgrzewamy do tej temp. i przetrzymujemy 30 minut.

Filtracja/wysładzanie:

  • 2 x po 4 litry do uzyskania 17,6 Blg

Gotowanie i chmielenie:

  • Gotujemy 90 minut
  • Marynka granulat 30g – 60 minut.
  • Hallertau Hersbrucker granulat 30 g – 20 minut.
  • Mech Irlandzki 5 g – 20 minut.

Fermentacja:

  • Schładzamy brzeczkę ok. 24 litry (18-20°C) i dodajemy starter z drożdży
  • Wyeast 2308 Munich Lager.
  • Fermentacja burzliwa 28 dni w temp. 8-9°C – uzyskana gęstość 5°Blg
  • Fermentacja cicha 14 dni w temp. 5°C

Butelkowanie:

  • Butelkujemy z użyciem 170 g glukozy.
  • Leżakowanie piwa w temp. 5°C przez 3 miesiące.