ZAPRASZAMY NA 10 KURS SĘDZIOWSKI
Już po raz dziesiąty, ale pierwszy w Gliwicach na Politechnice Śląskiej zorganizujemy kurs przygotowujący kandydatów na sędziów
piw domowych. Odbędzie się on w dniach 28 – 29 listopada. Kurs przeznaczony jest dla piwowarów domowych oraz wszelkich innych osób, które chcą posiąść wiedzę i uprawnienia pozwalające im zasiadać w jury konkursów piw domowych i oceniać piwa. Także dla tych, którzy chcą wiedzieć, ale niekoniecznie sądzić. Celem kursu jest przekazanie uczestnikom wiedzy piwowarskiej na wysokim naukowym oraz sensorycznym poziomie.
Wiedzę teoretyczną w formie wykładów uzupełniają praktyczne ćwiczenia, degustacje, dyskusje, prace domowe oraz obszerne materiały dodatkowe. Na kurs składają się dwa jednodniowe bloki szkoleniowe zakończone teoretycznym oraz praktycznym egzaminem w terminie późniejszym. Pozytywnie zaliczony egzamin uprawnia uczestnika do otrzymania czasowego certyfikatu sędziego PSPD oraz do włączenia go w poczet certyfikowanych jurorów konkursów piw domowych.
Program kursu:
– Kwalifikacja sensoryczna uczestników
• próby na podstawowe smaki – roztwory wodne
• ewentualne wykluczenie daltonistów smakowych z refundacją wpisowego
– Wykłady m.in.:
• Cechy sensoryczne piwa
• Charakterystyka aromatów i smaków
• Terminologia cech smakowo-zapachowych piwa
• Praca panelu degustacyjnego
• Recepcja aromatu
• Recepcja smaku
• Recepcja goryczki
• Recepcja pełni smakowej
• Recepcja kwasu węglowego
• Surowce, warunki warzenia oraz fermentacji i ich wpływ na różnorodność typologiczną, wady piwa
• Zasady organizacji i przebiegu konkursów piwa
• Arkusz oceny sensorycznej wg PSPD
• Praca z piwem na arkuszu ocen wg PSPD
– Ćwiczenia
• Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory wodne)
• Typowe wady smakowo-zapachowe piwa (roztwory w piwie)
– Wizyta w browarze restauracyjnym Majer
• Zwiedzanie browaru
• Degustacja piw
• Ćwiczenia sensoryczne
– Egzamin /certyfikacja
• ocena piwa rynkowego wg arkusza PSPD (praca domowa)
• pisemny egzamin teoretyczny
• test praktyczny – identyfikacja wad piwa
• ocena profilowa 2 próbek piw z użyciem arkusza ocen + uwagi o piwie
Wykładowcy
Kurs prowadzony jest przez wykwalifikowanych i doświadczonych wykładowców:
Mirosława Dąbrowska – laborant prowadzący browaru Warka
Dorota Dobrzyńska – kierownik laboratorium browaru Warka
dr inż.Jacek Kocurek – adiunkt na wydziale chemicznym Politechniki Śląskiej
Rafał Kowalczyk – Browarzyciel, sędzia certyfikowany PSPD
Krzysztof Lechowski – prezes PSPD, członke Komisji szkoleniowej
Miejsce szkolenia
Miejscem szkolenia jest Wydział Chemii Politechniki Śląskiej w Gliwicach.
Miejsce spotkania: Główne wejście do budynku tzw. “Czerwonej Chemii”, Gliwice, ul. ks. Marcina Strzody 9, w środku, w głównym holu, obok dziekanatu. https://www.google.pl/maps/place/Ksi%C4%99dza+Marcina+Strzody+9,+Gliwice/@50.2931186,18.6714611,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x471130ffa9843e5f:0xf2bc63517e8af9cf!6m1!1e1
Jest możliwość zaparkowania samochodu na parkingu należącym do Wydziału. Wjazd między budynkami ul. Strzody 7 i 9.
Termin szkolenia
28-29 listopada 2015 r.
Zapisy
Zapisy odbywają się poprzez wpłatę wpisowego na konto:
Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie ul. Dojazdowa 2 43-400 CIESZYN
Numer konta: 55 1540 1131 2113 6200 5272 0001
W opisie przelewu proszę zamieścić: „kurs sędziowski PSPD” oraz własny adres e-mail
Ilość miejsc ograniczona do 15 osób.
Cena
Opłata za dwudniowy kurs sędziowski + egzamin wynosi 700,00 zł, dla członków PSPD – 600,00 zł
Uwaga:
– nieobecność na kursie zgłoszona organizatorom 5 lub więcej dni przed jego rozpoczęciem uprawnia do pełnego zwrotu opłaty za kurs. W innych wypadkach, ze zwrotu zostanie potrącone 50 PLN, jako koszt przygotowania próbek i materiałów kursowych.
Kontakt w sprawach merytorycznych: krzysztof.lechowski@pspd.org.pl, tel.: 608-36-15-03
Kontakt w sprawach lokalowych (dojazd, hotel, miejsce spotkania): jacek.kocurek@pspd.org.pl.
Jest możliwość zakwaterowania w hotelu pracowniczym, cena ok. 90 zł ze śniadaniem.