Bracki Rauchbock – Grand Champion KPD 2012 receptura
Receptura Grand Championa 2012. Autor: Andrzej Miler
Zasyp:
- 2,2kg – słód monachijski Weyermann®
- 2,2kg – słód pilzneński Weyermann®
- 1,7kg – słód wędzony Steinbach
- 0,4kg – słód Biscuit 50 EBC
- 0,3kg – słód melanoidowy 80 EBC Weyermann®
- 0,2kg – słód Caramunich® typ III Weyermann®
- 0,2kg – słód Caraaroma® Weyermann®
Zacieranie:
- 10 minut – 52 stopnie
- podgrzewanie ok 1 stopień na min.
- 10 minut – 67 stopni
- 50 minut 71 – 72 stopnie
Gotowanie: 60 minut
- 60 minut – 25g 5,2% AK Mittelfruch
- 60 minut – 40g 3% AK Lubelski
- 5 minut – 10g 4% AK Sazz
Wybicie:
- 25 litrów po chmieleniu i wystudzeniu; 16,5 – 17 BLG.
Drożdże:
- Wyeast 2308 Munich Lager