fbpx

Bracki Rauchbock – Grand Champion KPD 2012 receptura

Receptura Grand Championa 2012. Autor: Andrzej Miler

Zasyp:

  • 2,2kg – słód monachijski Weyermann®
  • 2,2kg – słód pilzneński Weyermann®
  • 1,7kg – słód wędzony Steinbach
  • 0,4kg – słód Biscuit 50 EBC
  • 0,3kg – słód melanoidowy 80 EBC Weyermann®
  • 0,2kg – słód Caramunich® typ III Weyermann®
  • 0,2kg – słód Caraaroma® Weyermann®

Zacieranie:

  • 10 minut – 52 stopnie
  • podgrzewanie ok 1 stopień na min.
  • 10 minut – 67 stopni
  • 50 minut 71 – 72 stopnie

Gotowanie: 60 minut

  • 60 minut – 25g 5,2% AK Mittelfruch
  • 60 minut – 40g 3% AK Lubelski
  • 5 minut – 10g 4% AK Sazz

Wybicie:

  • 25 litrów po chmieleniu i wystudzeniu; 16,5 – 17 BLG.

Drożdże:

  • Wyeast 2308 Munich Lager