
WEST COAST IPA
Opis stylu
Wygląd\
Barwa od jasnozłotej do ciemnozłotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Piana od średnio obfitej do obfitej, gęsta i trwała, biała.
Aromat\
Balans zdecydowanie chmielowy. Aromat zdominowany przez intensywne aromaty nowofalowych chmieli. Chmielowość powinna być na poziomie od średnio-wysokiego do wysokiego. Może mieć charakter cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, kwiatów, czarnej porzeczki i innych typowych dla nowofalowych odmian. Delikatne nuty słodowe mogą występować, ale na maksymalnie niskim poziomie o czystym, zbożowym charakterze bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe bukietu.
Smak\ Balans przesunięty zdecydowanie w stronę chmielowej goryczki. Chmielowość powinna być na poziomie od średnio-wysokiego do wysokiego. Może mieć charakter cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, czarnej porzeczki i innych typowych dla nowofalowych odmian chmielu. Słodowość może występować na maksymalnie niskim poziomie, stanowiąc tło dla smaków chmielowych i powinna mieć czysty, zbożowy charakter bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe smaku. Minimalne akcenty alkoholowe w mocniejszych interpretacjach nie powinny być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będą one niewyczuwalne. Finisz wytrawny. Posmak chmielowy, średnio długi lub długi.
Goryczka
Od średnio wysokiej do wysokiej, chmielowa. Może być długa ale nie zalegająca. Nie powinna być ściągająca, łodygowa, piołunowa lub w inny sposób nieprzyjemna w odbiorze.
Odczucie w ustach
Treściwość od niskiej do średniej. Wysycenie od średniego do średniowysokiego. Minimalne alkoholowe rozgrzewanie nie powinno być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będzie ono niewyczuwalne. Wyraźne odczucia ściągające są wadą.
Komentarz\
West Coast IPA to odmiana American IPA powstała na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Od \"klasycznych\" wersji odróżnia ją wyraźniejsza wytrawność i goryczka chmielowa oraz ograniczenie do minimum aromatów i smaków słodowych. W wyglądzie charakterystyczna jest barwa w odcieniach złota i możliwie jak najwyższa klarowność. Dopuszcza się zastosowanie innych niż amerykańskie odmian chmielu, o podobnej charakterystyce, np. chmiele australijskie, nowozelandzkie i inne nowofalowe, w tym polskie.
Surowce i technologia
Bazę piwa stanowi amerykański dwurzędowy słód pale ale, którego najlepszym odpowiednikiem dostępnym w Europie jest słód pilzneński. Słody karmelowe i specjalne, jeśli w ogóle zostaną użyte, powinny stanowić niewielką część zasypu, gdyż wszelkie wybijające się smaki słodowe są niepożądane. Niezbędne jest użycie nowofalowych odmian chmielu. W celu uzyskania pożądanego aromatu i smaku stosuje się chmielenie na zimno. Neutralne drożdże górnej fermentacji o stosunkowo czystym profilu smakowym.
Oto przykładowy profil wody do West Coast IPA:
Wapń (Ca²⁺): 100--150 ppm
Magnez (Mg²⁺): 10--30 ppm
Siarczany (SO₄²⁻): 200--300 ppm
Chlorki (Cl⁻): 50--75 ppm
Sód (Na⁺): 10--30 ppm\
Wodorowęglany (HCO₃⁻): \< 50 ppm (niska alkaliczność, aby zachować czysty profil)
Siarczany powinny być dominujące nad chlorkami w stosunku około 3:1 do 4:1, co podkreśli goryczkę i czystość chmielu, podczas gdy niska zawartość wodorowęglanów pomoże uniknąć nadmiernej słodkości słodu.