
SESSION GRAF Z OWOCAMI
Opis stylu
Wygląd
Piwo o barwie bazowej od słomkowej do ciemnozłotej, natomiast w zależności od użytych owoców barwa może być dowolna o ile koresponduje z użytymi dodatkami. Klarowne chociaż dopuszczalne jest lekkie zamglenie. Piana biała lub lekko zabarwiona, trwała o obfitości od średnio niskiej do średnio wysokiej i drobnopęcherzykowej strukturze.
Aromat
Balans między aromatami jabłkowymi/cydrowymi oraz chmielowością może się lekko wahać, ale w najlepszych przykładach stylu są one na zbliżonych poziomach i tworzą spójną kompozycję. W aromacie na pierwszym planie powinny znaleźć się nuty jabłkowe/cydrowe na poziomie średnim do średnio wysokiego, dobrze skomponowane z aromatami chmielowymi w typie cytrusów, jasnych owoców i owoców tropikalnych na poziomie od niskiego do średniego. Na drugim planie występują estry owocowe w typie jabłek, gruszek, owoców cytrusowych lub tropikalnych na poziomie co najwyżej średnio niskim. Bukiet aromatyczny może, choć nie musi, dopełniać dodatek innego owocu niż jabłka maksymalnie do poziomu średnio niskiego. Aromaty słodowe w typie jasnego pieczywa i herbatników powinny być wyczuwalne na poziomie niskim do średniego i współgrać z resztą bukietu. Nuty fenolowe w typie przyprawowym lub goździkowym dopuszczalne na poziomie co najwyżej niskim.
Smak
Balans przesunięty w stronę kwaśną, jednakże dobrze zbalansowany odsłodową i odjabłkową słodyczą. W smaku podobnie jak w aromacie dominować powinny nuty jabłkowe/cydrowe na poziomie średnio niskim do średnio wysokiego uzupełnione niską do średniej słodowością (jasne pieczywo, biszkopt, herbatniki) i chmielowością (cytrusy, jasne owoce, białe winogrona, owoce tropikalne). Dodatek owocu innego niż jabłka powinien być wyczuwalny na poziomie od niskiego do średniego ale nie może całkowicie przykryć jabłkowo/cydrowego charakteru piwa. Estry owocowe w typie jabłek, brzoskwini, owoców tropikalnych i cytrusów na poziomie co najwyżej średnio niskim powinny wzbogacać ogólny bukiet smakowy. Kwasowość na poziomie od średnio-niskiego do średniego wynikająca z odmiany użytych jabłek lub innych owoców jest pożądana, jednakże nie powinna być ona octowa ani dominująca, a dobrze zbalansowana podbudową słodową piwa. Nuty fenolowe w typie przyprawowym lub goździkowym dopuszczalne na poziomie co najwyżej niskim. Finisz od wytrawnego do półsłodkiego. Posmak kwaśno-jabłkowy, krótki do średnio długiego.
Goryczka
Na poziomie od całkowitego braku do średnio niskiego. Krótka, chmielowa. Nie może być gryząca, ściągająca, ostra czy łodygowa. Musi dobrze współgrać ze smakiem i aromatem nie zaburzając pijalności piwa.
Odczucie w ustach
Nagazowanie piwa od średniego do wysokiego. Pełnia od niskiej do średniej. Ważna jest wysoka pijalność piwa. Nie powinno być ono ani ciężkie ani zbyt wodniste. Uczucie ostrości, wysuszania są niepożądane. Cierpkość i taniczność dopuszczalna maksymalnie do poziomu niskiego, nie powinna być męcząca i zaburzać odbioru piwa.
Komentarz
Graf (czasami określany jako Graff) jest fikcyjnym napojem, który pojawia się w serii książek Mroczna Wieża autorstwa Stephena Kinga. Graf jest opisywany jako ciemnozłoty, mocny i nie gorzki, ale słodki i cierpki - \"jak cydr\".
W tej wersji ma być napojem lekkim, bardzo pijalnym z dodatkiem owoców innych niż jabłka w postaci całych owoców, pulpy, soków lub skórek. Lekki 'twist' owocowy powinien wzbogacić ogólny bukiet smakowo-aromatyczny, jednakże nie może całkowicie przykryć bazowych aromatów w typie jabłkowo/cydrowym.
Surowce i technologia
Receptura na Graf powinna zawierać w sobie duży dodatek, dobrej jakości soku z jabłek dowolnej odmiany. W zależności od procentowego udziału soku oraz słodów użytych w zasypie aromat oraz smak mogą znacznie się różnić, jednakże strona cydrowa powinna dominować, a słodowo-chmielowa być jedynie kontrą lub uzupełnieniem bukietu. W recepturze musi znaleźć się co najmniej jeden dodatek owocowy (inny niż sok z jabłek), który piwowar musi podać przy rejestracji zgłoszenia.