
RAUCHBOCK
Opis stylu
Wygląd\
Barwa czerwona do ciemnobrązowej, klarowne. Piana beżowa do jasnobrązowej, obfita, zwarta, trwała
Aromat\
Balans słodowo-wędzony. Średniowysoki złożony aromat słodowy o chlebowym, tostowym lub razowym charakterze z możliwą niską nutą karmelu połączony ze średnioniskimi do średniowysokimi nutami wędzonymi, które mogą kojarzyć się z wędlinami lub oscypkiem, w mniejszym stopniu z ogniskiem. Ciemniejsze wersje mogą mieć jeszcze bardziej złożony aromat, do którego dochodzą nuty suszonych owoców, wiśni, śliwki, rodzynek, daktyli na poziomie do średnio niskiego. W połączeniu z aromatami wędzonymi wspomniane nuty owocowe mogą kojarzyć się z wędzonymi śliwkami. W takim wypadku należy uznać to za cechę pożądaną, czyniącą piwo jeszcze bardziej złożonym. W każdym wypadku w zakresie słodowości dominować musi jednak aromat chlebowy. Aromat kontynentalnych chmieli (ziołowy, ziemisty, korzenny) na poziomie najwyżej niskim, dopuszczalny wyłącznie w jasnych wersjach. Brak estrów owocowych (czysty profil).
Smak\
Ze względu na niską goryczkę i wysoką słodowość, piwo może sprawiać wrażenie słodkiego. Średniowysoki, bogaty, złożony smak słodowy o charakterze razowego chleba z nutami skórki ciemnego chleba, pumpernikla, tostowymi, połączony ze średnioniskimi do średniowysokich nutami dymu wędzarniczego. Dopuszczalna jest maksymalnie średnio niska karmelowość związana z niewielkim dodatkiem słodów karmelowych. Smak ciemnych owoców, w szczególności wędzonych śliwek, pochodzący ze słodów i niskiej zawartości estrów na niskim poziomie, jest pożądany. Nuty chmielowe (ziołowe, ziemiste, korzenne) o ile obecne to na niskim poziomie. Finisz półwytrawny, złożony, słodowy, z nutami ciemnego chleba i wędzonki długo utrzymującymi się w posmaku.
Goryczka\
Niska, chmielowo-alkoholowa, krótka. Powinna stanowić delikatną kontrę do wysokiej słodyczy i dopełniać wytrawny finisz. Zbyt gryząca, alkoholowa lub zalegająca goryczka powinna być uznana za wadę.
Odczucie w ustach\
Pełnia średniowysoka do wysokiej. Wysycenie średnioniskie do średniego. Aksamitna, gładka, oleista tekstura. Sycące, lekko rozgrzewające. Dopuszczalne delikatne uczucie rozgrzewania w przełyku pochodzące od alkoholu. Nigdy nie powinno być zbyt intensywne, ostre, przeszkadzające.
Komentarz:\
Wędzona wersja tradycyjnego koźlaka. Mocne, sycące piwo słodowo-wędzone.
Surowce i technologia\ Wersje jasne opierają się na słodzie pilzneńskim i wiedeńskim, ciemniejsze na monachijskim i wiedeńskim. Niewielki dodatek słodów karmelowych jest dopuszczalny w obu wersjach. Do zasypu ciemniejszych wersji można dodać odrobiny słodu czekoladowego.
Chmiel kontynentalny, najlepiej z niemieckim rodowodem. Dodawany głównie na goryczkę.
Silne, zdrowe, czyste drożdże niemieckie dolnej fermentacji podkreślające aspekt słodowy piwa.
Tradycyjnie zacierane dekokcyjnie oraz długo gotowane.