
POLISH WEST COAST IPA
Opis stylu
Wygląd
Barwa od jasnozłotej do ciemnozłotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Piana od średnio obfitej do obfitej, biała, gęsta i trwała.
Aromat
Balans zdecydowanie chmielowy. Aromat zdominowany przez intensywne aromaty polskich, nowofalowych chmieli. Chmielowość powinna być na poziomie od średnio wysokiego do wysokiego i mieć charakter melona, truskawki, poziomki, ananasa, kokosa, porzeczki, cytrusów, owoców tropikalnych i innych aromatów typowych dla nowofalowych, polskich odmian. Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować jedynie na niskim poziomie i nie może dominować profilu chmielowego. Delikatne nuty słodowe mogą występować, ale na maksymalnie niskim poziomie o czystym, zbożowym charakterze bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe bukietu. Aromat diacetylu (maślany, toffi) jest wadą.
Smak
Balans przesunięty zdecydowanie w stronę chmielowej goryczki. Chmielowość powinna być na poziomie od średnio wysokiego do wysokiego i mieć charakter melona, truskawki, poziomki, ananasa, kokosa, porzeczki, cytrusów, owoców tropikalnych i innych aromatów typowych dla nowofalowych polskich odmian. Intensywne nuty trawiaste, łodygowe, cebulowe i czosnkowe są niepożądane i będą traktowane jako wada, mogą występować jedynie na niskim poziomie i nie mogą dominować profilu chmielowego. Słodowość może występować na maksymalnie niskim poziomie, stanowiąc tło dla smaków chmielowych i powinna mieć czysty, zbożowy charakter bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe smaku. Minimalne akcenty alkoholowe w mocniejszych interpretacjach nie powinny być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będą one niewyczuwalne. Finisz wytrawny. Posmak chmielowy, średnio długi lub długi.
Goryczka
Od średnio wysokiej do wysokiej, chmielowa. Może być długa ale nie zalegająca. Nie powinna być ściągająca, łodygowa, piołunowa lub w inny sposób nieprzyjemna w odbiorze.
Odczucie w ustach
Pełnia od niskiej do średniej. Wysycenie od średniego do średnio wysokiego. Minimalne alkoholowe rozgrzewanie nie powinno być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będzie ono niewyczuwalne. Wyraźne odczucia ściągające są wadą.
Komentarz
Polish West Coast IPA to polska odmiana West Coast IPA, stylu który powstał na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Od "klasycznych" IPA odróżnia ją wyraźniejsza wytrawność i goryczka chmielowa oraz ograniczenie do minimum aromatów i smaków słodowych. W wyglądzie charakterystyczna jest jasna barwa i możliwie jak najwyższa klarowność. Konieczne jest zastosowanie polskich, nowofalowych odmian chmielu, charakteryzujących się intensywną owocowością.
Surowce i technologia
Bazę piwa stanowi słód pale ale lub słód pilzneński. Słody karmelowe i specjalne, jeśli w ogóle zostaną użyte, powinny stanowić niewielką część zasypu, gdyż wszelkie wybijające się smaki słodowe są niepożądane. Niezbędne jest użycie polskich, nowofalowych odmian chmielu. W celu uzyskania pożądanego aromatu i smaku stosuje się chmielenie na zimno. Neutralne drożdże górnej fermentacji o stosunkowo czystym profilu smakowym.
Oto przykładowy profil wody do Polish West Coast IPA:
Wapń (Ca²⁺): 100–150 ppm
Magnez (Mg²⁺): 10–30 ppm
Siarczany (SO₄²⁻): 200–300 ppm
Chlorki (Cl⁻): 50–75 ppm
Sód (Na⁺): 10–30 ppm
Wodorowęglany (HCO₃⁻): < 50 ppm (niska alkaliczność, aby zachować czysty profil)
Siarczany powinny być dominujące nad chlorkami w stosunku około 3:1 do 4:1, co podkreśli goryczkę i czystość chmielu, podczas gdy niska zawartość wodorowęglanów pomoże uniknąć nadmiernej słodkości słodu.
—
2025-04-01: Rafał Juszczak - opracowanie opisu stylu na podstawie opisu West Coast IPA Rafał Juszczaka oraz Polish Session IPA Daniela Dudy
2025-04-08: Łukasz Wróblewski - recenzja i akceptacja KS