
POLISH SESSION IPA
Opis stylu
Wygląd
Barwa od słomkowej do złotej. Zwykle klarowne, jednak możliwe są warianty lekko zmętnione spowodowane chmieleniem na zimno. Piana biała, zwarta, obfita i trwała.
Aromat\
Balans zdominowany przez intensywne aromaty chmielowe. Występują one na poziomie od średniego do średnio wysokiego i mają charakter melona, truskawki, poziomki, ananasa, kokosa, porzeczki, cytrusów, owoców tropikalnych i innych aromatów typowych dla nowofalowych polskich odmian. Estry owocowe w typie czerwonego jabłka, gruszek, żółtych owoców na poziomie od niskiego do średniego powinny dobrze komponować się z aromatami pochodzącymi od chmielu. Słodowość na niskim lub średnio niskim poziomie powinna stanowić tło dla chmielu i estrów oraz przybierać charakter zbożowy, herbatnikowy lub jasnego pieczywa. Aromat diacetylu (maślany, toffi) jest wadą.
Smak\
Balans w stronę chmielowej goryczy, kontrującej wyraźnie odsłodową słodycz. Profil dominują smaki chmielowe o charakterze melona, truskawki, poziomki, ananasa, kokosa, porzeczki, cytrusów, owoców tropikalnych i innych typowych dla polskich odmian chmielu. Estry owocowe w typie czerwonego jabłka, gruszek, żółtych owoców na poziomie od niskiego do średniego powinny dobrze komponować się ze smakami pochodzącymi od chmielu. Słodowość na niskim lub średnio niskim poziomie powinna stanowić tło dla chmielu i estrów oraz przybierać charakter zbożowy, herbatnikowy lub jasnego pieczywa. Finisz wytrawny lub półwytrawny. Średnio długi posmak o wyraźnie chmielowym charakterze.
Goryczka\
Chmielowa, od średnio wysokiej do wysokiej. Może być krótka lub średnio długa, ale nie zalegająca i nie ostra.
Odczucie w ustach
Treściwość średnio niska do średniej. Wysycenie od średniego do średnio wysokiego. Piwo powinno być orzeźwiające i rześkie. Odczucia ściągania i cierpkości są wadą.
Ogólne wrażenie
Lżejsza wersja Polish IPA, która mimo obniżonych parametrów zachowuje charakterystyczną intensywną chmielowość. Od Polish Pale Ale odróżnia je z reguły wyższa goryczka, balans słodowo-chmielowy przesunięty bardziej w stronę chmielu i większa wytrawność. Bardzo wysoka pijalność jest kluczową cechą stylu.
Surowce i technologia\
Kluczowym elementem zasypu jest słód pilzneński lub pale ale. Stanowią one z reguły większość lub całość zasypu. Część zasypu może stanowić także słód pszeniczny lub owsiany (lub odpowiednio płatki tych zbóż), jednak ich udział nie powinien przekraczać 20%. Słody karmelowe jeżeli użyte to w małych ilościach.
Chmielenie należy przeprowadzić z użyciem polskich nowofalowych odmian chmielu. Dodawany głównie w pierwszych i ostatnich minutach gotowania. Należy unikać odmian z dużą zawartością kohumulonu, gdyż może to skutkować łodygową i zalegającą goryczką. Wcelu osiągnięcia intensywnego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na hop stand i/lub na zimno.
Drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu i nie produkujące dużej ilości estrów owocowych.
Zacieranie infuzyjne, może być jednoetapowe lub sterowane temperaturowo. Czas gotowania brzeczki standardowy, nie przekraczający 60 minut.