
PASTRY SOUR Z POLSKIMI OWOCAMI
Opis stylu
Barwa: zależna od dodanego owocu
Wygląd\
Barwa odwzorowująca kolor dodanych owoców. Zazwyczaj mętne, nieprzejrzyste, ale nie błotniste. Często przypomina bardziej owocowe smoothie niż piwo. Wygląd powinien zachęcać do wzięcia kolejnego łyka. Piana może mieć różne odcienie, podobnie jak w przypadku koloru piwa, jej kolor odzwierciedla dodane owoce.
Aromat\
Dominują aromaty owocowe pochodzące od dodatku polskich owoców. Poziom natężenie powinien być od średnio wysokiego do wysokiego. Na drugim planie aromaty mleczne, kefirowe lub jogurtowe, które powinny wynikać z pracy bakterii Lactobacillus i dodatku laktozy na poziomie od niskiego do średniego. Wszelkie aromaty alkoholowe czy chmielowe są niepożądane. Jeżeli występują, to natężenie tych aromatów nie powinno przekraczać niskiego poziomu. Najważniejsze, aby całość była spójna. Najlepsze egzemplarze będą dobrze zbalansowane, gdzie kwasowość, będzie odpowiednio balansować cały oczekiwany bukiet. Aromaty sztuczne, kojarzące się ze sztucznymi sokami i napojami aromatyzowanymi będą uważane za wady. Diacetyl uznawany jest za wadę.
Smak\
Bardzo podobnie jak w aromacie, na pierwszym planie powinny być wyczuwalne akcenty pochodzące od dodanych polskich owoców, które powinny nieco upodobnić piwo do owocowego smoothie o natężeniu od średnio wysokiego do wysokiego. Na drugim planie oczekiwane są akcenty pochodzące od słodów -- biszkopty, herbatniki, owsianka, zboże, na niskim poziomie. Całość powinna uzupełniać kwasowość na poziomie od niskiego do średniego, jej rolą jest kontrowanie uczucia podwyższonej słodyczy. Smaki kojarzące się ze sztucznymi sokami i napojami aromatyzowanymi będą uważane za wady. Diacetyl jest niedopuszczalny.
Goryczka\
Jeżeli się pojawi, powinna być na maksymalnie niskim poziomie i pochodzić od dodatku owoców. To kwaśność pełni rolę kontrowania słodyczy w tym piwie.
Odczucia w ustach\
Gładkie, kremowe, soczyste. Pełnia od średniej do wysokiej. Pomimo wysokiej słodyczy nie powinno być ciężkie i oblepiające. Nagazowanie średnio niskie do średniego. Rozgrzewanie alkoholowe jest nieakceptowalne.
Komentarz\
Piwo mocno skoncentrowane na owocowości kojarzącej się z polskimi owocami, słodyczy i kwaśności, przywodzące na myśl deser owocowy lub smoothie. Pijalność nie jest oczekiwaną cechą. Piwowar powinien postawić tylko na naturalne składniki, gdyż wszelkie sztuczne aromaty i smaki są w tym piwie nieakceptowalne. Od piwowara wymaga się podania użytych owoców.
Surowce\
W przypadku tego stylu dużą rolę odgrywają dodatki. Kluczowe jest zastosowanie owoców naturalnie występujących i uprawianych na terenie Polski. Dodany owoc dobrze, jeśli w odpowiedni sposób będzie łączył się z kwasowością.
Bazę powinny stanowić skład jak do piw w stylu New England IPA, czyli słód pilzneński, pszeniczny, ciasteczkowy oraz surowce niesłodowane. Dodatek laktozy również powinien być uwzględniony w recepturze. Piwo powinno być zakwaszane przy użyciu bakterii Lactobacillus.