
OSMIČKA
Opis stylu
Wygląd
Barwa słomkowa do jasnozłotej. Klarowne. Piana biała, drobno lub średnio pęcherzykowa. Zdecydowanie obfita i trwała.
Aromat
Balans słodowo-chmielowy przeważnie przesunięty nieznacznie w stronę słodowości, nigdy nie może być jednak mowy o jej wyraźnej dominacji. Na pierwszym planie aromaty pochodzące od słodów na poziomie od niskiego do średniego. Charakteryzują się aromatami świeżego chleba, zboża. Na drugim planie aromaty czeskiego chmielu (kwiatowe, ziołowe, korzenne) o natężeniu od niskiego do średniego, ale zawsze o ton mniej wyczuwalne niż aromaty od słodowe. Estry mogą występować, ale na poziomie do niskiego - czerwone jabłko, gruszka. Diacetyl jeśli występuje to na poziomie do niskiego. Wszelkie aromaty siarkowe są wadą.
Smak
W smaku istotny jest balans pomiędzy odsłodową słodyczą, a chmielową goryczką. Słodowość o niskim lub średnio niskim natężeniu kojarzy się głównie ze zbożem lub jasnym pieczywem. Tak samo intensywne są smaki chmielowe (kwiatowe, ziołowe, korzenne). Estry (czerwone jabłko, gruszka) jeśli występują to na poziomie maksymalnie niskim. Maślany smak diacetylu dopuszczalny maksymalnie na niskim poziomie. Finisz wytrawny lub półwytrawny, krótki lub średnio długi, o chmielowo-słodowym posmaku.
Goryczka
Goryczka chmielowa od niskiej do średnio niskiej. Powinna być wyważona tak, aby współgrała z ekstraktem końcowym, nie przeważając nad słodowością. Nie powinna zalegać.
Odczucia w ustach
Pełnia niska do średnio niskiej. Wysycenie od średnio niskiego do średnio wysokiego. Nie powinno oblepiać. Może być obecne uczucie śliskości od diacetylu na podniebieniu.
Komentarz
Jasne, bardzo lekkie, orzeźwiające, gorzkie, zbalansowane, słodowo-chmielowe, czeskie piwo dolnej fermentacji. Pomimo niskiego ekstraktu i umiarkowanego nachmielenia piwo nie powinno sprawiać wrażenia płaskiego i wodnistego. Sesyjna i niemal niskoalkoholowa wersja popularnej czeskiej „desitki”.
Surowce i technologia
Skład i pH wody powinny zostać każdorazowo dobrane pod kątem projektowanej receptury. Niemniej jednak sugeruje się użycie miękkiej, niskozmineralizowanej wody. Zaleca się trzymać poniższych widełek:
- Ca (wapń) – 50-60 ppm
- Mg (magnez) – 0-30 ppm
- Na (sód) – 0-100 ppm
- Cl (chlorki) – 50-100 ppm
- SO4 (siarczany) – 0-50 ppm
- HCO3 (dwuwęglany) – 0-40 ppm
Słód pilzneński i czeski chmiel (Żatecki, Sladek, Cervenak itp). Dopuszczalny niewielki dodatek najjaśniejszych słodów karmelowych w celu podbicia pełni, jednak należy się starać, by cała pełnia wynikała z odpowiednio przeprowadzonego zacierania, które tradycyjnie odbywa się dekokcyjnie. Czeskie drożdże dolnej fermentacji o czystym profilu lub produkujące piwa o niewielkiej resztkowej zawartości diacetylu.
—
2025-03-31: Piotr Nowicki – opracowanie opisu stylu na podstawie “Czech Light Pale Lager” z MPPD 2021 autorstwa Mateusza Puśleckiego oraz opisu “Desitki” autorstwa Łukasza Reka
2025-04-11: Łukasz Wróblewski - recenzja i akceptacja KS