
MUNICH HELLES
Opis stylu
Barwa słomkowa do jasnozłotej. Klarowne. Piana biała, drobno pęcherzykowa, obfita i trwała.
AromatBalans słodowo-chmielowy przeważnie przesunięty nieznacznie w stronę słodowości, nigdy nie może być jednak mowy o jej wyraźnej dominacji. Na pierwszym planie aromaty pochodzące od słodów na poziomie średnio niskim lub średnim o charakterze świeżego, jasnego chleba. Niedopuszczalne są nuty tostowe, ciemnego pieczywa, karmelowe czy prażone. Na drugim planie aromat szlachetnego chmielu o charakterze ziołowym lub kwiatowym o natężeniu od niskiego do średnio niskiego, ale zawsze mniej intensywne niż słodowość. Niskie nuty siarkowe są dopuszczalne. Estry owocowe czy diacetyl traktowane są jako wada.
SmakW smaku balans przesunięty w stronę odsłodowej słodyczy kontrowanej goryczką. Słodowość o średnio niskim lub średnim natężeniu kojarzy się głównie z jasnym pieczywem. Charakter tostowy, ciemnego pieczywa, karmelowy czy prażony są niedopuszczalne. Smaki chmielowe (kwiatowe, ziołowe) na poziomie niskim do średnio niskiego. Estry owocowe czy diacetyl traktowane są jako wada. Finisz wytrawny, krótki o słodowo-chmielowym posmaku.
GoryczkaGoryczka chmielowa od niskiej do średnio niskiej. Nie może być gryząca czy zalegająca.
Odczucia w ustachPełnia średnia. Wysycenie od średniego do średnio wysokiego. Gładkie, nie powinno sprawiać wrażenia wodnistego.
KomentarzJasne, czyste, słodowe, pełne, orzeźwiające bawarskie piwo. Gładkie, pijalne, wytrawne, o wyczuwalnej, ale wycofanej chmielowości i goryczce..
Surowce i technologiaSkład i pH wody powinny zostać każdorazowo dobrane pod kątem projektowanej receptury. Niemniej jednak sugeruje się użycie miękkiej, niskozmineralizowanej wody. Zaleca się trzymać poniższych widełek:
\- Ca (wapń) -- 50-60 ppm
\- Mg (magnez) -- 0-30 ppm
\- Na (sód) -- 0-100 ppm
\- Cl (chlorki) -- 50-100 ppm
\- SO4 (siarczany) -- 0-50 ppm
\- HCO3 (dwuwęglany) -- 0-40 ppm
Całość zasypu stanowi dobrej jakości słód pilzneński. Niemieckie, szlachetne odmiany chmielu (Tettnang, Perle, Hallertauer itp). Zacieranie dekokcyjne jest niewskazane. Czyste drożdże dolnej fermentacji o czystym profilu.