
MICRO IPA
Opis stylu
Wygląd\ Barwa od słomkowej do złotej. Piwo powinno być klarowne lub delikatnie zmętnione od chmielenia na zimno. Piana biała, zwarta, co najmniej średnio obfita i średnio trwała.
Aromat
Balas w aromacie zdominowany przez nuty chmielowe na poziomie od średniego do średnio wysokiego. Mają one charakter typowo nowofalowy tj. cytrusowy, owoców egzotycznych, winogron, jagód, owoców pestkowych, żywiczny, iglasty, kwiatowy, ziołowy i inne charakterystyczne dla nowofalowych odmian chmielu. Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować, ale nie może dominować profilu chmielowego. Estry owocowe w typie czerwonego jabłka, gruszek, żółtych owoców na poziomie od niskiego do średniego powinny dobrze komponować się z aromatami pochodzącymi od chmielu. Słodowość na niskim poziomie powinna stanowić tło dla chmielu i przybierać charakter zbożowy, herbatnikowy lub jasnego pieczywa.
Smak
Balas w smaku zdecydowanie przesunięty w stronę posmaków chmielowych. Przybierają one charakter cytrusowy, owoców egzotycznych, winogron, jagód, owoców pestkowych, żywiczny, iglasty, kwiatowy, ziołowy i inne charakterystyczne dla nowofalowych odmian chmielu. Natężenie posmaków chmielowych na poziomie od średniego do średnio wysokiego. Dominujące posmaki cebulowe, czosnku, szczypiorku są niepożądane i są wadą, mogą występować, ale nie mogą dominować profilu chmielowego. Smak uzupełniają estry owocowe (czerwone jabłko, gruszka, żółte owoce) na poziomie od niskiego do średniego oraz słodowość zbożowa, herbatnikowa na poziomie od niskiego do średnio niskiego. Finisz wytrawny lub półwytrawny, o chmielowym posmaku, co najmniej średnio długi.
Goryczka
Chmielowa, od średniej do wysokiej. Może być krótka lub średnio długa, ale nie zalegająca i nie ostra.
Odczucie w ustach
Pełnia od niskiej do średnio niskiej. Wysycenie od średniego do wysokiego. Rześkie i orzeźwiające.
Komentarz
Micro IPA to niskoalkoholowa wersja IPA, wpisująca się w aktualne trendy dla piw bez- i nisko- alkoholowych. Mimo obniżonych parametrów, piwo zachowuje intensywność smaku i aromatu chmielowego tak, jak w wielu IPA. Bardzo wysoka pijalność jest kluczową cechą stylu.
Surowce i technologia\ Skład i pH wody powinny zostać każdorazowo dobrane pod kątem projektowanej receptury. Niemniej jednak sugeruje się trzymanie poniższych widełek:
\- Ca (wapń) -- 50-150 ppm
\- Mg (magnez) -- 0-30 ppm
\- Na (sód) -- 0-100 ppm
\- Cl (chlorki) -- 50-100 ppm
\- SO~4~ (siarczany) -- 100-400 ppm
\- HCO~3~ (dwuwęglany) -- 40-120 ppm
Kluczowym elementem zasypu jest słód pilzneński lub pale ale. Stanowią one z reguły większość lub całość zasypu. Część zasypu może stanowić także słód pszeniczny lub owsiany (lub odpowiednio płatki tych zbóż), jednak ich udział nie powinien przekraczać 20%. Słody karmelowe jeżeli użyte to w małych ilościach.
Chmielenie można przeprowadzić z użyciem dowolnej nowofalowej odmiany chmielu. W przypadku chmielu używanego do gotowania należy unikać odmian z dużą zawartością kohumulonu, gdyż może to skutkować łodygową i zalegającą goryczką. A celu osiągnięcia intensywnego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na hop stand i/lub na zimno.
Drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu i nie produkujące dużej ilości estrów owocowych.
Zacieranie infuzyjne, może być jednoetapowe lub sterowane temperaturowo. Czas gotowania brzeczki standardowy, nie przekraczający 60 minut.