
IRISH RED ALE
Opis stylu
Wygląd
Barwa miedziana do czerwonej. Piwo klarowne. Piana beżowa, powinna być co najmniej średnio niska, średnio trwała i drobnopęcherzykowa.
Aromat
Balans słodowy. Średnio niski do średniego aromat słodowy o biszkoptowym, tostowym, orzechowym, karmelowym charakterze. Estry na maksymalnie średnio niskim poziomie o charakterze czerwonych lub żółtych owoców. Aromaty chmielowe na poziomie maksymalnie niskim o ziemistym lub tytoniowym charakterze. Dopuszczalny diacetyl na niskim poziomie, ale najlepsze egzemplarze powinny być pozbawione tej cechy.
Smak
Balans po stronie słodowej słodyczy. Słodowość biszkoptowa, tostowa z nutami karmelu i toffi na poziomie średnio niskim do średniego. Estrowość na maksymalnie średnio niskim poziomie w typie czerwonych lub żółtych owoców. Aromaty chmielowe o tytoniowym lub ziemistym charakterze na maksymalnie niskim poziomie. Finisz średnio długi, wytrawny lub półwytrawny, ze słodowym posmakiem.
Goryczka
Chmielowa, może być wzmocniona przez użycie palonego jęczmienia. Niska do średnio niskiej. Krótka, niezalegająca.
Odczucie w ustach
Pełnia średnio niska do średniej. Wysycenie niskie do średniego. Obecność diacetylu może nadać piwu odczucia śliskości na podniebieniu.
Komentarz
Styl charakterystyczny dla Irlandii. We współczesnej interpretacji przypomina mniej nachmieloną wersję bittera - kluczowa jest zatem sesyjność piwa. Charakterystyczna i wielce pożądana jest czerwona, rubinowa barwa i wysoka klarowność.
Surowce i technologia
Skład i pH wody powinny zostać każdorazowo dobrane pod kątem projektowanej receptury. Niemniej jednak sugeruje się trzymanie poniższych widełek. Kluczowe jest zachowanie równowagi między chlorkami i siarczanami.
- Ca (wapń) – 50-150 ppm
- Mg (magnez) – 0-30 ppm
- Na (sód) – 0-100 ppm
- Cl (chlorki) – 50-100 ppm
- SO4 (siarczany) – 50-100 ppm
- HCO3 (dwuwęglany) – 40-120 ppm
Bazą zasypu powinien być słód Pale Ale. Warto rozważyć dodatek słodów monachijskiego i karmelowych, zwłaszcza pochodzenia brytyjskiego. W celu uzyskania czerwonej barwy warto zastosować palony jęczmień. Chmiele brytyjskie o ziołowym, ziemistym lub tytoniowym charakterze. Drożdże wysokoflokulujące, brytyjskie, produkujące umiarkowane ilości estrów.
—
2025-03-22: Piotr Nowicki - opracowanie opisu stylu
2025-03-24: Łukasz Wróblewski - recenzja i akceptacja KS