
IMPERIAL BROWN ALE
Opis stylu
Wygląd
Ciemno bursztynowe do jasno brązowego, często z rubinowymi refleksami. Klarowne. Piana średnio trwała, drobnopęcherzykowa, niska do średnio obfitej o kolorze od złamanej bieli do beżowej.
Aromat
Balans słodowy. Na pierwszym planie średnie do średnio wysokich aromaty słodowe: orzechowe, tostowe, kawowe, czekoladowe uzupełnione przez niskie do średnich aromaty karmelowe, toffi, palonego cukru, suszonych owoców. Estry owocowe (czerwone jabłko, gruszka, żółte owoce, truskawki, jagody) od niskich do średnich, jednak zawsze mniej intensywne od słodowości. Nieobecny do niskiego aromat brytyjskich chmieli o charakterze ziemistym, kwiatowym, tytoniowym lub przyprawowym. Ze względu to, że jest to wersja mocniejsza, dopuszczalne niskie nuty alkoholowe. Nuty palone kojarzone z piwami typu stout czy porter oraz utlenienie są traktowane jako wada.
Smak:
Balans zdecydowanie po stronie odsłodowej słodyczy, kontrowanej goryczką. Na pierwszym planie średnie do średnio wysokich aromaty słodowe: orzechowe, tostowe, kawowe, czekoladowe uzupełnione przez niskie do średnich aromaty karmelowe, toffi, palonego cukru, suszonych owoców. Estry owocowe (czerwone jabłko, gruszka, żółte owoce, truskawki, jagody) od niskich do średnich, jednak zawsze mniej intensywne od słodowości. Nieobecne do niskich posmaki chmielowe o wyspiarskim charakterze -- ziemiste, tytoniowe, przyprawowe, kwiatowe. Finisz półwytrawny do półsłodkiego. Posmak średnio długi o słodowym charakterze. Nuty palone kojarzone z piwami typu stout czy porter są traktowane jako wada.
Goryczka
Od niskiej do średniej, krótka. Jej zadaniem jest kontrowanie słodowości. Nie może być alkoholowa, szorstka czy ściągająca.
Odczucie w ustach
Pełnia od średniej do średnio wysokiej. Piwo pomimo obecnych aromatów i smaków karmelowych nie sprawia wrażenia słodkiego. Średnio niskie do średniego nagazowanie. Niskie rozgrzewanie alkoholowe jest akceptowalne, jednak najlepsze przykłady będą pozbawione tej cechy.
Komentarz
Słodowe, brązowe, karmelowe Brytyjskie ale, w którym nie występują mocno czekoladowe czy palone posmaki Portera. Bardziej słodowe i o większej intensywności smaków I aromatów ciemnych słodów niż Bitter. Mocniejsze niż Dark Mild. Mniej czekoladowe I palone niż English Porter.
Surowce i technologia
Słodem bazowym jest Pale Ale, jako dodatek stosuje się opiekane słody jak Biscuit, słody palone jak brytyjski Brown, jęczmień palony i karmelowe, głównie brytyjskie słody Crystal. Nie powinno się używać słodów mocno owocowych jak Special B, Caraaroma. Należy pamiętać jednak aby słody mocno palone używać w bardzo niewielkim stopniu i dodawać je pod koniec zacierania lub na filtrację, aby nie wprowadzać dużo palności, a skupić się na opiekanym słodowym smaku i aromacie. Chmiel typowo brytyjski jak EKG, Fuggels. Woda bardziej twarda, niż do piw jasnych. Drożdże brytyjskie górnej fermentacji, ale można użyć bardziej neutralnych, jednak nie głęboko odfermentowyjących, ale jeśli się na takie zdecydujecie, należy w zacieraniu wytworzyć więcej cukrów niefermentowalnych. Temperatury fermentacji niższe, aby estry nie wybijały się nad słodowością.