
GOSE Z OWOCAMI
Opis stylu
Wygląd\
W owocowym gose barwa piwa zależała będzie od zastosowanych owoców. Ze względu na duży udział pszenicy w zasypie oraz dodatek owoców piwo może być zamglone, delikatnie zmętnione ale nigdy błotniste. Piana od średniej do wysokiej, gęsta, trwała, zasadniczo powinna być biała, ale może przyjmować barwę użytych owoców.
Aromat\
Balans przesunięty w stronę owocowości od zastosowanych dodatków. Na pierwszym planie aromaty użytych owoców na poziomie od średnio niskich do średnio wysokich. Nie mogą one całkowicie zdominować pozostałych cech aromatu. Kwaśność (kefirowa, jogurtowa, cytrusowa lub jabłkowa) na poziomie od średnio niskiego do średnio wysokiego. Słodowość (zbożowa, chlebowa) na poziomie od niskiego do średniego. Mogą występować estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki, owoce pestkowe) na poziomie maksymalnie średnio niskim. Kolendra wnosząca nuty o charakterze cytrusowo-ziołowym na poziomie do średnio niskiego uzupełnia bukiet piwa. Aromat może uzupełniać niski słony akcent, który jednak nie musi być obecny i nigdy nie powinien mieć metalicznego charakteru, spowodowanego użyciem jodowanej soli. Aromat chmielowy nie występuje. Aromat selerowy, szynkowy lub mydlany wynikający z zastosowania złej gatunkowo lub nieświeżej kolendry jest niewłaściwy.
Smak\
Balans przesunięty w stronę kwaśności. Na pierwszym planie smaki od użytych owoców na poziomie od średnio niskich do średnio wysokich. Nie mogą one całkowicie zdominować pozostałych cech smaku. Na drugim planie kwaśność kwasu mlekowego (kefirowa, jogurtowa) na poziomie od średnio niskiego do średnio wysokiego. Jest ona dopełniona przez niskie do średnich nut słodowych (zbożowa, chlebowa) oraz niskie do średnich posmaki kolendry (cytrusowe, przyprawowe). Mogą występować estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki, owoce pestkowe) na poziomie od braku do średnio niskiego. Słoność powinna być zauważalna na maksymalnie niskim poziomie, często tylko nieznacznie przekraczając próg percepcji. Powinna mieć charakter mineralny, nigdy metaliczny. Kolendra o charakterze cytrusowo-ziołowym na poziomie niskim uzupełnia bukiet piwa. Brak chmielowości. Smaki selerowe, szynkowe lub mydlane wynikający z zastosowania złej gatunkowo lub nieświeżej kolendry są niewłaściwe. Finisz półwytrawny do wytrawnego. Posmak kwaśny i owocowy, średnio-długi. Brak posmaków alkoholowych.
Goryczka\ Goryczka od braku do niskiej, pochodząca od owoców. Nie może być jednak cierpka ani ściągająca.
Odczucie w ustach\ Pełnia niska do średniej. Wysycenie średnio-wysokie do wysokiego. Piwo powinno być orzeźwiające, musujące i bardzo pijalne.
Komentarz\ Lekkie, orzeźwiające, pszeniczne, kwaśne i delikatnie słone piwo górnej fermentacji o wyraźnym owocowym charakterze. Mniej kwaśne od berliner weisse, bez nut dzikich kojarzonych z pracą drożdży brettanomyces. Charakterystyczny dla gose jest dodatek soli, która ma podkreślać i uwypuklać najważniejsze cechy smakowe piwa oraz podbijać wrażenie pełni. Słoność nie powinna być jednak przesadzona i nie powinna powodować odczucia metaliczności. Kolendra na niższym poziomie niż w Witbierze.
Surowce i technologia\ Podstawą zasypu w gose są słody pszeniczne i jęczmienne używane zazwyczaj w proporcjach 50/50. Kwaśność może pochodzić zarówno od pracy bakterii lactobacillus, jak i od dodatku kwasu mlekowego czy fosforowego. Należy stosować neutralne drożdże górnej fermentacji. Chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę w tym piwie i nie ma specjalnie większego znaczenia jaka odmiana zostanie użyta. Ważne aby dodawana do piwa kolendra była najwyższej jakości. Złej jakości kolendra może wnieść do piwa posmaki mydlane, selerowe lub szynkowe, które są niepożądane. Należy unikać soli jodowanej. Piwowar może dodać wszelkie owoce dopuszczone do spożycia. Zaznaczyć należy jednak, że mowa tu o owocach w rozumieniu potocznym, nie botanicznym ani prawnym. Piwa z dodatkiem np. ogórków lub pomidorów nie będą dopuszczone do konkursu. Piwowar musi podać jakich owoców użył do produkcji piwa. W razie wątpliwości, czy dany owoc może zostać użyty, prosimy pytać organizatora konkursu przed zgłoszeniem piwa -- od decyzji o dyskwalifikacji piwa ze względu na niedozwolony dodatek nie ma odwołania. Dodatek owoców powinien podkreślać rześki charakter piwa, więc należy zadbać o metodę i formę dodania, która nie wniesie nut kompotowych.
W przypadku Gose z dodatkiem owoców, profil wody powinien wspierać kwasowość i świeżość, a także wyrazistość owoców. Chlorki pomogą nadać gładką i pełną teksturę, która dobrze komponuje się z owocową kwasowością.
Przykładowy profil wody do Gose z owocami:\
Wapń (Ca²⁺): 50--100 ppm\
Magnez (Mg²⁺): 0--10 ppm\
Siarczany (SO₄²⁻): 10--30 ppm\
Chlorki (Cl⁻): 100--150 ppm\
Sód (Na⁺): 50--100 ppm (dla podkreślenia lekko słonego charakteru)\
Wodorowęglany (HCO₃⁻): \< 50 ppm (niska alkaliczność, aby zachować kwaśność)
Chlorki powinny dominować nad siarczanami, aby nadać piwu łagodną, zaokrągloną pełnię, co dobrze łączy się z owocami. Wyższy poziom sodu wzmacnia słonawy charakter Gose, jednak należy go dodawać ostrożnie, aby nie przytłumić innych smaków.