
FOREST IPA
Opis stylu
Wygląd
Barwa od jasnozłotej do bursztynowej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna. Kolor piany od białego po kremowy, od średnio obfitej do obfitej, gęsta i trwała.
Aromat
Balans zdominowany przez aromaty kojarzące się z lasem iglastym: świeżej sosny, szyszki, żywiczne czy przełamanej igły na co najmniej średnio wysokim poziomie. Uzupełniony przez aromaty chmielowe dowolnego pochodzenia, o dowolnym charakterze na poziomie od średniego po średniowysoki. Kluczowa jest harmonia z aromatami "leśnymi" (np. żywiczne, cytrusowe od chmieli nowofalowych lub ziemiste, tytoniowe od chmieli angielskich). Nuty słodowe występują na maksymalnie średnim poziomie, ale jedynie jako tło dla aromatów "leśnych" i chmielowych i posiadać tostowy, biszkoptowy lub zbożowy charakter. Nuty karmelowe nieobecne lub na maksymalnie niskim poziomie. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne w tle, na maksymalnie średnio niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe bukietu.
Smak
Balans zdecydowanie po stronie chmielowo-leśnej goryczki. Smak kojarzący się z lasem iglastym: świeżej sosny, szyszki, żywiczne czy przełamanej igły na co najmniej średnio wysokim poziomie. Średnie do średnio wysokich smaki od dowolnych użytych chmieli na drugim planie, harmonijnie uzupełniają smaki "leśne" (np. żywiczne, cytrusowe od chmieli nowofalowych lub ziemiste, tytoniowe od chmieli angielskich). Słodowość obecna na maksymalnie średnim poziomie, stanowiąc tło dla smaków "leśnych" i chmielowych i posiada tostowy, biszkoptowy lub zbożowy charakter. Nuty karmelowe nieobecne lub na maksymalnie niskim poziomie. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na maksymalnie średnio niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe smaku. Akcenty alkoholowe w mocniejszych interpretacjach występujące na maksymalnie niskim poziomie nie powinny być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będą one niewyczuwalne. Finisz wytrawny lub półwytrawny. Posmak co najmniej średnio długi, "leśno"-chmielowy.
Goryczka
Od średnio wysokiej do wysokiej, pochodzenia chmielowo-leśnego. Dopuszczalne zaleganie na niskim poziomie od użytych dodatków. Niedopuszczalna łodygowość czy piołunowość.
Odczucie w ustach
Treściwość od średnio niskiej do średniej. Wysycenie od średniego do średnio wysokiego. Dopuszczalna cierpkość na niskim poziomie od użytych dodatków. W mocniejszych wersjach minimalne alkoholowe rozgrzewanie nie powinno być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będzie ono niewyczuwalne. Wyraźne odczucia ściągające są wadą.
Komentarz
Forest IPA to wyjątkowa wariacja klasycznego India Pale Ale. Jej wyróżniającą się cechą są intensywne aromaty i smaku kojarzące się z lasem iglastym, które dominują nad typową dla bazowego stylu chmielowością. Niekwestionowanym pionierem stylu jest Browar Nepomucen (Nepo Brewing), choć i inne polskie browary zdecydowały się na komercyjne podejście do Forest IPA.
Surowce i technologia
Bazę piwa powinny stanowić jasne słody jęczmienne takie jak pilzneński czy pale ale. Można użyć słodów karmelowych czy specjalnych, jednak z umiarem by smaki słodowe nie wybijały się zbyt mocno w profilu piwa. Różnorodne dodatki pochodzące z drzew iglastych takie jak młode pędy sosny czy świerku, zielone szyszki czy gałęzie mogą być użyte na dowolnym etapie produkcji piwa - muszą jednak być wiodącą cechą Forest IPA. Chmiele nowofalowe, angielskie lub szlachetne powinny być dobrane tak, by profilem pasowały i uzupełniały "leśny" charakter piwa. W celu uzyskania pożądanego aromatu i smaku warto rozważyć chmielenie na zimno. Drożdże górnej fermentacji o neutralnym bądź umiarkowanie estrowym profilu.