
BRITISH BROWN ALE
Opis stylu
Wygląd\
Ciemno bursztynowe do jasno brązowego, często z rubinowymi refleksami. Klarowne. Co najmniej średnio trwała, drobnopęcherzykowa, niska do średnio obfitej pianie o kolorze od złamanej bieli do beżowej.
Aromat\
Balans słodowy. Średnio niski do średniego słodki aromat słodowy o cechach toffi, orzechów lub czekolady wraz z niskim do wysokiego aromatem karmelowym o różnym charakterze -- przypalonego cukru, ciemnych owoców czy krówek. Nieobecny do niskiego aromat brytyjskich chmieli o charakterze ziemistym lub przyprawowym. Niskie do średnich estry owocowe o charakterze żółtych lub czerwonych owoców, o intensywności niższej od aromatu słodowego.
Smak\
Balans słodowo-chmielowy. Niska do średnio intensywnej słodowa słodycz z niskim do wysokiego posmakiem karmelowym o różnym charakterze. Idealnie stylowe są piwa, w których posmaki słodowe mają cechy orzechowe, tostowe, biszkoptowe, toffee lub jasnej czekolady, natomiast inne smaki słodowe charakterystyczne dla Brytyjskiego piwowarstwa nie są wadą. Nieobecne do niskich posmaki chmielowe o wyspiarskim charakterze -- ziemiste, tytoniowe, przyprawowe, rzadziej żółtych owoców. Niska do średnich estrowość, zawsze pozostająca w cieniu słodowości. Finisz wytrawny do półwytrawnego, średnio długi ze słodowym posmakiem.
Goryczka\
Od niskiej do średniej, krótka, o charakterystycznym dla wyspiarskich chmieli profilu -- ziemista, tytoniowa, miętowa.
Odczucie w ustach\
Pełnia od średnio niskiej do średniej. Piwo pomimo intensywnych aromatów i smaków karmelowych nie sprawia wrażenia słodkiego. Średnie do średnio wysokiego nagazowanie.
Komentarz\
Słodowe, brązowe, karmelowe Brytyjskie ale, w którym nie występują mocno czekoladowe czy palone posmaki Portera. Bardziej słodowe I o większej intensywności smaków I aromatów ciemnych słodów niż Bitter. Mocniejsze niż Dark Mild. Mniej czekoladowe I palone niż English Porter. Mocniejsze i mniej słodkie niż London Brown Ale\* - jest to styl historyczny i przy układaniu receptury na piwo powinniśmy skupić się na British Brown Ale, a nie jego przodku -- London Brown Ale.
Brown Ale ma długą historię w Wielkiej Brytanii, chociaż na przestrzeni czasu piwo warzone pod tą nazwą mogło znacznie się od siebie różnić. Nowoczesne Brown Ale to XX wieczna odmiana stylu, występującą w dużej mierze tylko w wersji butelkowej. Interpretacje stylu mogą różnić się pomiędzy sobą gęstością początkową, ale patrząc z historycznego punktu widzenia mieszczą się w górnych zakresach gęstości historycznego stylu. Dzisiejsze British Brown Ale nie jest piwem bazującym na historycznym Brown Ale z Londynu, od którego jest bardziej wytrawne, o niższych cechach prażonych i braku cech wędzonych wynikających z procesu produkcji słodu.
Surowce i technologia
Podstawą zasypu jest Brytyjski słód Pale Ale lub Mild, którego użycie można zasymulować poprzez zmiesznaie 2/3 części słodu Pale Ale z 1/3 jasnego słodu Monachijskiego. Brytyjskie słody Crystal I jasne słody czekoladowe, które nadadzą piwu pełni, koloru i złożonego, słodowego charakteru. Brytyjskie odmiany chmielu, chociaż użycie innych odmian o charakterze wpisującym się w opis stylu nie będzie wadą. Brytyjskie szczepy drożdży lub szczepy produkujące piwa wpisujące się w opis stylu.