
BIÈRE DU ŻUR
Opis stylu
Wygląd\ Barwa żurkowa lub żółta. Piwo mętne. Piana beżowa, zwarta, może być niska do średnio wysokiej. Może być nietrwała.
Aromat\ Balans słodowo-kwaśny. Dominuje średni do wysokiego aromat słodu żytniego z chrakterystycznymi nutami ziemistymi i korzennymi oraz średnia do wysokiej czysta mlekowa kwaśność. Na drugim planie aromaty wędzone kojarzące się z wędlinami na poziomie średnio niskim do średniego. W tle do poziomu średnio niskiego wyczuwalne aromaty pochodzące od ziół i przypraw korzennych tradycyjnie używanych w żurku oraz do poziomu niskiego ziołowa chmielowość. Estry na najwyżej niskim poziomie, bez wyraźnych aromatów bananowych lub gumy balonowej. Diacetyl, siarkowodór dopuszczalne na niskim poziomie.
Smak\ Balans po stronie słodowej słodyczy przełamywanej kwaśnością. Dominują średnio wysokie do wysokich smaki słodowe z chrakterystycznymi dla żyta nutami ziemistymi i korzennymi oraz średnio niska do średnio wysokiej czysta mlekowa kwasność. Kiełbasiane, szynkowe nuty od słodów wędzonych na drugim planie, na poziomie niskim do średniego. Możliwe średnio niskie do średnich aromaty ziołowe od chmielu i od dodanych ziół i przypraw korzennych. Estry na najwyżej niskim poziomie, bez wyraźnych nut bananowych lub gumy balonowej. Diacetyl i siarkowodór dopuszczalne na niskim poziomie. Finisz wytrawny, kwaskowy, średnio długi.
Goryczka\ Niska, łagodna, prawie nieobecna.
Odczucie w ustach\ Wysoka pełnia, oleista, kremowa tekstura, lepkość niska do średnio niskiej. Wysycenie niskie do średnio niskiego.
Ogólne wrażenie\ Kwaskowe, żytnie, wędzone, gęste piwo przypominające tradycyjny żurek.
Surowce i technologia\ Co najmniej 50% słodu żytniego, słody wędzone, należy unikać ciemnych słodów karmelowych i słodów palonych. Chmiel o ziołowym charakterze. Drożdże dolnej lub górnej fermentacji, jeśli górnej, to raczej czyste. Drożdże przeznaczone do bawarskich piw żytnich są nieodpowiednie. Mlekowa kwaśność może pochodzić z użycia słodów zakwaszających, bakterii kwasu mlekowego, zakwaszania brzeczki, dodatku kwasu mlekowego lub zakwasu do żurku. Dopuszczalny niewielki dodatek ziół i przypraw typowych dla żurku.