
BELGIAN DARK STRONG ALE
Opis stylu
Zawartość alkoholu: 9-12%\
Goryczka: 20-35 IBU
Barwa: 30-50 EBC
WyglądBarwa piwa ciemno bursztynowa do brązowej, z rubinowymi refleksami. Klarowne. Piana biała, wysoka, bardzo obfita, trwała, zwięzła, pozostawiająca na szkle wyraźne ślady.
AromatBalans przesunięty w stronę intensywnej słodowości. Oprócz niej, na bogaty, złożony aromat piwa składają się także estry owocowe. Dominuje słodowość o charakterze tostowym, chlebowym, biszkoptowym, suszonych owoców, palonego cukru na poziomie wysokim, uzupełniania nutami karmelowymi, toffi, melasy na poziomie od niskiego do średniego. Na drugim planie owocowe aromaty estrowe (morele, brzoskwinie, pomarańcze, śliwki, figi, wiśnie) na poziomie średnio wysokim do wysokiego. Nuty estrów bananowych na maksymalnie średnio niskim poziomie. Perfumowe, likierowe, różane czy rumowe nuty alkoholowe, są pożądane i powinny występować na poziomie od niskiego do średniego. Ostry, fuzlowy, gryzący lub rozpuszczalnikowy aromat alkoholowy stanowi wadę. Fenole przyprawowe kojarzące się z pieprzem, goździkami lub wanilią, występują w tle na poziomie od niskiego do średnio niskiego. Aromat chmielu na maksymalnie niskim poziomie, zazwyczaj o kwiatowym, czasami ziołowym profilu. Utlenienie, o ile obecne, to maksymalnie na niskim poziomie i przejawiające się aromatami win wzmacnianych (likierowych), takich jak sherry, porto czy madera.
SmakBalans przesunięty w stronę odsłodowej słodyczy, podbijanej przez owocowe estry, mającej swoją kontrę w goryczce i alkoholowości. Dominuje złożona, tostowa, chlebowa, biszkoptowa słodowość na poziomie wysokim, wzbogacona o nuty suszonych owoców, palonego cukru, melasy, karmelu, toffi na poziomie niskim do średniego. Estry owocowe podobnie jak w aromacie budują złożony smak. Wprowadzają nuty moreli, brzoskwiń, pomarańczy, śliwek, fig, wiśni na poziomie od średnio wysokiego do wysokiego. enole przyprawowe kojarzące się z pieprzem, goździkami lub wanilią, występują w tle na poziomie od średnio niskiego do średniego. Smaki chmielowe, jeżeli występują to na maksymalnie niskim poziomie i cechują się kwiatowym, ziołowym lub przyprawowym profilem. Perfumowe, likierowe, różane czy rumowe nuty alkoholowe, są pożądane i powinny występować na poziomie od niskiego do średniego. Ostry, fuzlowy, gryzący lub rozpuszczalnikowy aromat alkoholowy stanowi wadę. Posmak długi, słodowo-alkoholowy, kojarzący się z rumem, pralinami, likierem czy koniakiem. Finisz wytrawny lub półwytrawny, w najmocniejszych wersjach może być półsłodki.
GoryczkaAlkoholowo-chmielowa, średnio niska do średniej. Krótka, lecz nie zalegająca i nie ostra.
Odczucie w ustachNagazowanie średnio wysokie do wysokiego. Powinno posiadać gładką, kremową teksturę, jednak wymagane jest wysokie odfermentowanie. Pełnia średnia do średnio wysokiej, piwo może sprawiać wrażenie lżejszego niż jest w rzeczywistości. Obecne może być maksymalnie średnio niskie rozgrzewane alkoholowe i nie jest to wadą dopóki alkohol nie jest przeszkadzający, ostry, rozpuszczalnikowy lub dominujący.
KomentarzBardzo mocne, bardzo złożone, bogate, słodowo-korzenne, owocowo-likierowe, ciemne belgijskie piwo. Bardziej ekstraktywny i mocniejszy niż dubbel. Swoją złożoność zawdzięcza użytym słodom specjalnym oraz fermentacji przeprowadzonej belgijskimi drożdżami.
Surowce i technologiaSkład i pH wody powinny zostać każdorazowo dobrane pod kątem projektowanej receptury. Niemniej jednak sugeruje się trzymanie poniższych widełek:\
- Ca (wapń) -- 50-100 ppm\
- Mg (magnez) -- 0-30 ppm\
- Na (sód) -- 0-100 ppm\
- Cl (chlorki) -- 50-150 ppm\
- SO4 (siarczany) -- 50-100 ppm\
- HCO3 (dwuwęglany) -- 40-120 ppm