
AMERICAN PALE ALE
Opis stylu
Wygląd
Barwa od jasno złotej do jasnego bursztynu. Klarowne, choć dopuszczalna jest lekka opalizacja, spowodowana chmieleniem na zimno. Piana biała lub złamanej bieli, która powinna być co najmniej średnio obfita, średnio trwała i drobnopęcherzykowa.
Aromat
Balans w stronę chmielowości. Średni do wysokiego aromat nowofalowych chmieli. Mają one charakter typowo nowofalowy tj. cytrusowy, owoców egzotycznych, winogron, jagód, owoców pestkowych, żywiczny, iglasty, kwiatowy, ziołowy i inne charakterystyczne dla nowofalowych odmian chmielu. Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować, ale nie może dominować profilu chmielowego. Na drugim planie aromaty słodowe na poziomie niskim do średniego o charakterze jasnego chleba, biszkoptów, herbatników, ciasteczek dopuszczalna niska karmelowość. Estry owocowe (jabłko, gruszka, żółte owoce) obecne na poziomie od niskiego do średniego. Powinny dobrze komponować się z aromatami pochodzącymi od chmielu. Aromat diacetylu będzie traktowany jako wada w każdym stężeniu.
Smak
Balans w stronę chmielowej goryczy. Podobnie jak w aromacie profil zdominowany przez nowofalowe chmiele (cytrusy, owoce egzotyczne, winogrona, jagody, owoce pestkowe, żywica, iglaki, kwiaty, zioła i inne charakterystyczne dla nowofalowych odmian chmielu). Poziom natężenia od średniego do wysokiego. Nuty trawiaste, łodygowe są nieakceptowalne. Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować, ale nie może dominować profilu chmielowego. Profil dopełniają nuty słodowe na poziomie niskim do średnich.. Charakter słodowy podobnie jak w aromacie ma mieć charakter jasnego pieczywa, herbatników, zboża, ciastek. Smaki karmelowe są dopuszczalne na maksymalnie niskim poziomie. Estry owocowe (jabłko, gruszka, żółte owoce) dopuszczalne na poziomie maksymalnie średnim. Diacetyl niedopuszczalny. Finisz wytrawny lub półwytrawny, średnio długi, o chmielowym posmaku.
Goryczka
Średnia do wysokiej, chmielowa i długa, może być nieco ostra, ale nie gryząca.
Odczucia w ustach
Pełnia od średnio niskiej do średniej. Nagazowanie średnie do średnio wysokiego. Piwo powinno być orzeźwiające. Ściąganie i wysuszanie mogą wystąpić do niskiego poziomu. Wyklejanie jest cechą nieakceptowalną w tym piwie.
Komentarz
Chmielowe, nowofalowe, jasne, wytrawne, amerykańskie piwo górnej fermentacji z zauważalną, lecz nienachalną słodowością. Piwo powinno być orzeźwiające i wysoce pijalne.
Surowce
Kluczowym elementem zasypu jest słód pilzneński lub pale ale. Stanowią one z reguły większość lub całość zasypu. Część zasypu może stanowić także słód pszeniczny czy słodu ciasteczkowego. Słody karmelowe jeżeli użyte to w małych ilościach.
Chmielenie należy przeprowadzić z użyciem nowofalowych odmian chmielu. Dodawany głównie w pierwszych i ostatnich minutach gotowania. Należy unikać odmian z dużą zawartością kohumulonu, gdyż może to skutkować łodygową i zalegającą goryczką. W celu osiągnięcia intensywnego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na hop stand i/lub na zimno.
Drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu, głęboko odfermentowujące i nie produkujące dużej ilości estrów owocowych.
Zacieranie infuzyjne, może być jednoetapowe lub sterowane temperaturowo. Czas gotowania brzeczki standardowy, nie przekraczający 60 minut.