
American IPA
Opis stylu
Barwa od złotego do jasnego bursztynu. Klarowne, choć dopuszczalna jest lekka opalizacja, spowodowana chmieleniem na zimno. Piana biała lub złamanej bieli, która powinna być trwała, drobnopęcherzykowa, choć w mocniejszych wersjach może szybciej opadać.
AromatBalans zdominowany przez intensywne aromaty chmielowe. Średnio wysoki do wysokiego, złożony aromat nowofalowych chmieli (cytrusy, kwiatowe, sosnowe, żywiczne, owoce tropikalne, owoce pestkowe czy melon). Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować, ale nie może dominować profilu chmielowego. Na drugim planie aromaty słodowe na poziomie niskim do średnio niskiego. Charakterystyczne aromaty słodowe to: jasny chleb, biszkopty, herbatniki, ciasteczka maślane. Aromaty karmelowe, tostowe będą traktowane jako wadę. Estry owocowe (jabłko, gruszka, żółte owoce) jeżeli obecne to maksymalnie na niskim poziomie. Wyczuwalny alkohol na poziomie niskim, nie będzie traktowany jako wada. Aromaty siarkowe, fenolowe czy diacetyl są niedopuszczalne.
SmakBalans w stronę chmielowej goryczy, kontrującej wyraźnie odsłodową słodycz. Podobnie jak w aromacie profil zdominowany przez nowofalowe chmiele (cytrusy, kwiatowe, sosnowe, żywiczne, owoce tropikalne, owoce pestkowe czy melon). Poziom natężenia od średnio-wysokiego do wysokiego. Nuty trawiaste, łodygowe są nieakceptowalne. Dominujący aromat cebulowy, czosnku, szczypiorku jest niepożądany i jest wadą, może występować, ale nie może dominować profilu chmielowego. Profil dopełniają nuty słodowe na poziomie niskim do średnio niskich. Charakter słodowy podobnie jak w aromacie ma mieć charakter jasnego pieczywa, herbatników, zboża, ciastek maślanych. W mocniejszych wersjach aromaty karmelowe są dopuszczalne na niskim poziomie. Estry owocowe w postaci czerwonego jabłka dopuszczalne na poziomie do niskiego. W mocniejszych wersjach alkohol na poziomie do niskiego jest akceptowalny. Aromaty siarkowe, fenolowe czy diacetyl są niedopuszczalne. Finisz wytrawny, średnio długi, o chmielowym posmaku.
GoryczkaŚrednio wysoka do wysokiej, chmielowa i długa, może być ostra, ale nie gryząca.
Odczucia w ustachPełnia od średnio niskiej do średniej. Nagazowanie średnie do średnio wysokiego. Piwo powinno być orzeźwiające. Mocniejsze wersje mogą charakteryzować się rozgrzewaniem alkoholowym do niskiego poziomu. Ściąganie i wysuszanie mogą wystąpić do niskiego poziomu. Wyklejanie jest cechą nieakceptowalną w tym piwie.
KomentarzZdecydowanie chmielowe, nowofalowe, jasne, pełne, wytrawne, gorzkie amerykańskie piwo górnej fermentacji. Ten opis odnosi się do klasycznej, jasnej, czystej i zdominowanej przez chmiel interpretacji stylu IPA.
SurowceKluczowym elementem zasypu jest słód pilzneński lub pale ale. Stanowią one z reguły większość lub całość zasypu. Część zasypu może stanowić także słód pszeniczny czy słodu ciasteczkowego. Słody karmelowe jeżeli użyte to w małych ilościach. Dopuszczalny też jest niewielki dodatek cukru aby uzyskać zwiększony poziom odfermentowania.
Chmielenie należy przeprowadzić z użyciem nowofalowych odmian chmielu. Dodawany głównie w pierwszych i ostatnich minutach gotowania. Należy unikać odmian z dużą zawartością kohumulonu, gdyż może to skutkować łodygową i zalegającą goryczką. W celu osiągnięcia intensywnego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na hop stand i/lub na zimno.
Drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu, głęboko odfermentowujące i nie produkujące dużej ilości estrów owocowych.
Zacieranie infuzyjne, może być jednoetapowe lub sterowane temperaturowo. Czas gotowania brzeczki standardowy, nie przekraczający 60 minut.