Historia 2

30 stycznia 2010 r. w Browarze Zamkowym w Cieszynie spotkało się 24 pasjonatów domowego warzenia piwa, by powołać do życia Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Formalnie PSPD zaistniało 3 sierpnia, kiedy Sąd Rejonowy w Bielsku Białej wpisał PSPD pod numerem 0000362180 do Krajowego Rejestru Sądowego. Kiedy powstawało Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych wiele osób sceptycznie kręciło głową i pytało: po co zakładać stowarzyszenie, skoro piwo warzyć w domu można i bez niego. Polskie prawodawstwo daje nam rzeczywiście doskonałe warunki do rozpoczęcia przygody z warzeniem piwa. Każdy bez nawet najmniejszych formalności biurokratycznych może stworzyć swoje własne piwo w domu. Jednak ostatnie lata pokazały jak bardzo zmieniła się atmosfera wokół piwa domowego i w ogóle piwa w Polsce. I jak ważną rolę odgrywa Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
PSPD jednoczy piwowarów domowych rozproszonych po całej Polsce, organizuje największy konkurs piw domowych w Żywcu, dzięki aktywności członków stowarzyszenia odbywa się kilka kolejnych, które przeprowadzane są w oparciu o najwyższe standardy PSPD. Dzięki szkoleniom sensorycznym i kursom sędziowskim mamy obecnie kilkadziesiąt certyfikowanych sędziów piwnych, których wiedza i umiejętności sensoryczne są na bardzo wysokim poziomie. Zapewniają oni konkursom piwnym niezbędną jakość, rzetelność i obiektywizm.

 

Dumni jesteśmy z Piwowara – obecnie jedynego czasopisma poświęconego tematyce piwnej i piwowarskiej, którego bardzo wysoki poziom merytoryczny doceniają nie tylko piwowarzy domowi, ale również cała piwowarska branża.

 

Wszystkie stowarzyszeniowe aktywności możliwe są jedynie dzięki naszym członkom, członkom wspierającym oraz sympatykom, których jednoczy wspólna misja. Misją tą jest kreowanie przyjaznej atmosfery wokół hobby, jakim jest warzenie piwa w domu, krzewienie wiedzy i szacunku do naszego ulubionego trunku, oraz pozytywne oddziaływanie na piwowarstwo przemysłowe i całą piwną scenę w Polsce.

 

Ruch piwowarstwa domowego ma do odegrania ogromną rolę w kreowaniu świadomej konsumpcji piwa. Ktoś, kto decyduje się na rozpoczęcie przygody z warzeniem piwa nie robi tego, by po prostu skopiować swoje ulubione piwo. Piwowarzy domowi sięgają najczęściej po stare, często zapomniane receptury lub style piwne, albo tworzą nowe, własne, niepowtarzalne. W ten sposób przyczyniają się do rozwoju różnorodności piwnego świata i kultywują najwyższą piwną kulturę.
Nie można zapominać też o tym, że większość piwowarów domowych w dalszym ciągu degustuje piwa browarów komercyjnych. Dzięki swojej wiedzy na temat warzenia piwa, piwnych stylów i w końcu umiejętności recepcji sensorycznej cieszą się oni w środowisku piwnych konsumentów dużym autorytetem. Kreując opinię na temat piw przemysłowych również przyczyniają się do wzrostu świadomości piwnej i szerzą wiedzę piwowarską.

 

PSPD jako stowarzyszenie ma zasięg ogólnopolski. Jednak to nasza działalność lokalna odgrywa największą rolę. Konkursy piwne, pokazy warzenia, kursy sensoryczne, spotkania tematyczne odbywają się w mniejszych i większych miastach. Za ich organizacją stoją członkowie PSPD skupieni w oddziałach terenowych lub działający w mniejszych grupach. To jest właśnie nasza największa siła – lokalnie działający członkowie, którzy chcą rozwijać nasze hobby, chcą szerzyć wiedzę piwną i piwowarską. Już w tej chwili pracujemy nad organizacją nowych imprez i inicjatyw, które jeszcze bardziej zwiększą wartość piwowarstwa domowego w Polsce. Jednym słowem jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej!

Krzysztof Lechowski – prezes PSPD