fbpx

Rye Wine (autor Mariusz Bystryk) – Nagroda Specjalna, XV Konkurs Piw Domowych 2017, Cieszyn

Poniżej prezentujemy recepturę piwa, które wygrało w kategorii Rye Wine w Konkursie Piw Domowych 2017 w Cieszynie. Autorem jest Mariusz Bystryk. Receptura przedstawiona jest w postaci protokołu z warzenia oraz fermentacji.
————————-
Dla łatwiejszego odczytania receptury polecamy poniższy PDF:

Sporządził: Mariusz Bystryk

Informacje o recepturze

Zacieranie: infuzyjne
Fermentacja: górna
Zawartość ekstraktu (Blg): 26
Brzeczka nastawna w litrach: 15

Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce w XV KPD Cieszyn 2017.

Surowce

Słody

Pale Ale Strzegom – 4 kg

Pilzneński Strzegom – 1 kg

Żytni Weyermann – 3,5 kg

Crystal Rye Fawcett – 0,5 kg

Chmiele

Marynka PL (10,5%) – 50 g

Iunga PL (11,0%) – 45 g

Mosaic US (11,8%) – 30 g

Simcoe US (13,1%) – 30 g

Drożdże

Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Inne dodatki

Łuska orkiszowa – 0,2 kg (do zacierania)

Lactol – 2 ml (do wysładzania)

Zacieranie

66-65°C – 75 min

72°C – 15 min

78°C – 1 min

Filtracja

Wysładzanie wodą 78°C + lactol – 9 l.

Chmielenie

Czas gotowania – 120 min.

Marynka – 50 g – 60 min.

Iunga – 45 g – 20 min.

Mosaic + Simcoe – chmielenie na zimno

Fermentacja

Fermentacja burzliwa – 21 dni w temperaturze rosnącej 13-19°C

Fermentacja cicha – 85 dni w temperaturze 17-9-15°C

Rozlew

Zabutelkowane z dodatkiem 40 g glukozy na 13 l. piwa, doszczepione uwodnionymi drożdżami S-33.

Uwagi

Gęstwa odzyskana po Belgian Dubbel, oczyszczona.

Napowietrzenie tuż przed zaszczepieniem drożdży. Po 1,5 h ponowne mieszanie i napowietrzanie.

Piwo odfermentowało do 8 Blg.

Chmielenie na zimno 4 dni przed butelkowaniem.

Obliczona goryczka (Tinseth): 62-63 IBU

Leżakowanie w temp. 18-14°C

wagi