fbpx

Receptura Northeast IPA (autor Dawid Bobryk) – Grand Champion PSPD, XV Konkurs Piw Domowych 2017, Cieszyn

Poniżej prezentujemy recepturę otrzymaną od autora najlepszego piwa Konkursu Piw Domowych 2017 w Cieszynie – Dawida Bobryka.

Warka warzona 21.04.2017 r.

Zasyp:
6,5 kg Pilzneński (Wyermann)
0,63 kg Płatki owsiane błyskawiczne

0,4 kg Abbey (Wyermann)

Zacieranie:
26 l woda Primavera
+5 ml kwas fosforowy 75%
+10 ml chlorek wapnia 33% (Browamator)
+~1 g sól epsom
Zasyp w temperaturze około 55-56 (w trakcie podgrzewania do pierwszej przerwy)
64*C – 40 min
72*C – 20 min

78*C – około 10 min.

Wysładzanie:

30 L wody + 2 ml kwasu fosforowego; wysładzanie w 3 ratach (12 L-12 L-6 L)

Przed gotowaniem 40 L 1.054 SG (spławik mam nieprecyzyjny)

Gotowanie (75 min):
Simcoe 2016 – 50 g/60 min
Simcoe 2016 – 25 g/5 min
Amarillo 2016 – 10 g/5 min
Cascade 2016 – 10 g/5 min

Centennial 2016 – 10 g/5 min

łyżeczka herbaciana pożywki drożdżowej 5 min

Wirlpool (używam chłodnicy zanurzeniowej i chmiel wsypuję po schłodzeniu brzeczki do 80 *C):
Czas przetrzymania chmielu 30 min:
Centennial 2016 65 g
Citra 2016 25 g
Simcoe 2016 25 g
Amarillo 2016 10 g

Cascade 10 g

W trakcie wirpoola co jakiś czas mieszam tak by chmieliny były w zawieszeniu, po 30min temperatura 67* C i dalsze schładzanie brzeczki.

Do wiaderka fermentacyjnego trafiło około 32 L brzeczki 1.064 SG/15.9 Brix, temperatura brzeczki przy zaszczepieniu spadłą około 15,7-16 *C.

Napowietrzanie standardowe jak na moje warunki (pompka inhalacyjna z kamieniem napowietrzającym 0,2 mikrona, około minuty pracy).

Drożdże:
Fiolka Yeast Bay, Vermont Ale.

Starter 2 L 10 Blg – 48 h

Ponieważ drożdże są słabo flokuujące i dość późno nastawiono starter, brzeczka została zaszczepiona całą objętością startera.

Schemat fermentacji:

swobodne wzrost temperatury brzeczki do 19 *C (2 doby), utrzymanie przez 3 doby w temperaturze 19-19,5 *C. W kolejnej dobie swobodny wzrost do 20,5 i utrzymanie fermentacji do końca w temp 20,5 max 21 *C.

Po 11 dobach fermentacji przelanie na fermentację “cichą” z chmieleniem na zimno.

Chmielenie na zimno w temperaturze 16-17 *C, 2 doby co kilka godzin mieszanie (bujanie pojemnikiem).
Centennial 2016 60 g
Simcoe 2016 50 g
Citra 2016 30 g
Amarillo 2016 25 g

Cascade 2016 25 g

kolejne 2 doby na osiadanie chmielin i butelkowanie.

Przy butelkowaniu celowałem w wysycenie 2.2 vv jednak jak się okazuje drożdże mimo stabilizacji odfermentowania na poziomie 3,5 blg zarówno po burzliwej fermentacji jak i po chmieleniu na zimno(oba pomiary wykonane tym samym hydrometrem), w trakcie refermentacji coś jeszcze dojadają(robiłem dwie warki na tych drożdżach i w obu przypadkach było podobnie po dodaniu cukru do refermentacji) w efekcie na konkurs poszły butelki wyżej wysycone niż oczekiwałem.

Zabutelkowano 27 L młodego piwa.

Kilka spraw technicznych. Używam kadzi zacierno-filtracyjnej własnej konstrukcji, wydajność bywa różna więc nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Do pomiarów używam hydrometru wątpliwej dokładności (na wodzie zaniża o około 1 BLG) i refraktometru chińskiej produkcji. Proszę więc mieć na uwadze, że pomiary mogą mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Podobnie jest z wagą do odmierzania chmielu. Mam wagę kuchenną która teoretycznie ma dokładność do 1 g, ale nie ufam tym pomiarom. Proszę więc przyjąć margines błędu 1-2 g. Zazwyczaj jak sypię to sypię powoli aż przeskoczy pomiar na docelowy, więc nie wykluczone że ten 1-2 g jest przeważone niż niedoważone.