Friut Wheat – Grand Champion KPD 2016 receptura
Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016 – autor Piotr Machowicz – Grand Champion KPD 2016
3kg Pszenica
2kg Pilzno
0,1kg Caramalt
Zacieranie:
62°C – 30 min, 68°C – 45 min, bez mashoutu.
Chmielenie (szyszka):
50g Kazbek – w zacierze
25g Kazbek – 60 min
25g Kazbek – 30 min
Mech
Wyszło jakieś 20l, 12,5°blg
Zadana gęstwa FM52.
16.05 przelane na cichą. Końcem burzliwej dostało ok. 1,5kg truskawek.
Na cichej otrzymało kolejne porcje truskawek, coś ok 3-4kg.
23.05 rozlane do butelek wraz z 130g glukozy, wyszło zaledwie 15l ze względu na ogromne straty w samych owocach.